Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mik azok a szénhidrátok? Mutatjuk!

2023. 04. 03. 12:20:00 hillvital.hu

Bár sokan tartanak a szénhidráttól, mégis rendelkezik rendelkezik jótékony hatásokkal és nem szabadulhatunk meg tőle teljesen.

 

Mik a szénhidrátok?

A szénhidrátok a testünk energiaellátásának fő forrása. Szervezetünknek és az agyunknak is szüksége van energiára, amelyet főleg szénhidrátokból, zsírokból és ha kell, fehérjéből nyeri. A szénhidrát egy olyan anyag, amely szénből, hidrogénből és oxigénből áll. Legegyszerűbb formái a cukrok, bonyolultabbak a keményítők és a legösszetettebbek a rostok. Emésztés során a szénhidrátok lebomlanak egyszerű cukrokká, majd bekerülnek a véráramba. A szénhidrátok raktározása főleg az izmokban történik, kisebb mennyiség pedig a májban található glikogén formájában.

 

Táplálkozásélettani szempontból a szénhidrát elvileg nélkülözhető, mivel a szervezet bizonyos aminosavakból, tejsavból és glicerinből elő tudja állítani az agy, az idegrendszer és a vörösvérsejtek számára nélkülözhetetlen glukózt.
Ha azonban az étrendünkből tartósan hiányzik a szénhidrát, az a szöveti fehérjék fokozott lebontásához, a szervezet só-víz háztartás egyensúlyának felborulásához is vezethet.

 

Gondoltad volna, hogy ennyi mindenért lehet felelős a szénhidrát? 

 

FáradékonyságNemcsak a test, de az agy is a szénhidrátokra támaszkodik. Ezt lebontja glükózra, és energiaként használja fel. Ha az agy nem kap annyi glükózt, mint amennyire szüksége van, akkor nem tud maximálisan működni.

 

Ingerlékenység: Általában, ha szénhidrátszegény étrendünk van, akkor sokkal stresszesebbek és ingerlékenyebbek vagyunk. Ezt úgy lehet magyarázni, hogy a szénhidrát olyan - az agyban lévő - vegyi anyagot tartalmaz, ami a jókedvért felelős.

 

Emésztési problémák: Az emésztésnél lehet észlelni az anyagcsere - változásokat. Rosthiánynak köszönhetően leginkább székrekedés formájában jelentkeznek a problémák, de ezt magas rosttartalmú zöldségek fogyasztásával orvosolhatjuk.

 

Kellemetlen lehelet: Amikor a test zsírt éget, ketózisnak nevezzük. Ilyenkor keton nevezetű kémiai anyag keletkezik. Ez nem éppen jó illatú, és érezni a leheleten is. Sokan mondják, hogy csak fogat kell mosni, ez viszont nem szájhigiéniai kérdés, ezért hiába mossuk a fogunkat, nem fog megszűnni a probléma. 

Különböző szénhidrátok az asztalon