Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A szezonális depresszió

2023. 11. 09. 14:04:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A szezonális depresszió, más néven téli depresszió, egy hangulati zavartípus, amely általában az őszi és téli hónapokban jelentkezik, és a tavasz és nyár beköszöntével enyhül vagy megszűnik.

 

A tünetei hasonlóak lehetnek a hagyományos depresszióhoz, de a szezonális depresszióban az évszak változásokhoz kötődik.

 

A szezonális depresszió tünetei közé tartozhatnak:

 1. Szomorúság, lehangoltság, depresszió érzése.

 2. Aluszékonyság vagy álmatlanság.

 3. Fáradtság és csökkent energiaszint.

 4. Testsúlyváltozás, általában súlygyarapodás a téli hónapokban.

 5. Érdeklődés elvesztése a szokásos tevékenységek iránt.

 6. Koncentrációs nehézségek.

 7. Társas kapcsolatok és szociális aktivitás csökkenése.

 8. Gyakran éhségérzet és vágy a szénhidrátban gazdag ételekre.

 9. Lassulás az érzékelésben és a gondolkodásban.

 10. Súlyos esetekben öngyilkossági gondolatok vagy cselekedetek.

 

A szezonális depressziót általában a fényhiány, azaz az alacsony napfényexpozíció okozza, ami változásokat okoz az agy kémiai anyagok szintjében és a cirkadián ritmusban. Ezenkívül a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a szezonális depresszió kialakulásában.

 

A szezonális depresszió kezelésére többféle lehetőség is rendelkezésre áll:

 1. Fényterápia: A leggyakrabban alkalmazott kezelési forma a speciális fényterápia, amely során a páciens napi rendszerességgel különféle erősségű fényforrások előtt tartózkodik, hogy kompenzálja a napfény hiányát. A kezelés során a páciensnek külön fényes lámpa elé kell ülnie, és a terápia ideje alatt a szemét nyitva kell tartania. Ez segít normalizálni a cirkadián ritmust és csökkenti a tüneteket.

 2. Gyógyszeres kezelés: Bizonyos antidepresszánsok, például a szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók (SSRI-k) vagy a szerotonin-noradrenalin visszavétel-gátlók (SNRI-k), hatékonyak lehetnek a szezonális depresszió kezelésében. Az orvos által előírt gyógyszereket rendszeresen kell szedni, és a hatásukat néhány hét alatt észlelheti a páciens. A legtöbb ilyen esetben a gyógyszeres kezelésre inkább egy utolsó megoldásként érdemes gondolni.

 3. Pszichoterápia: A kognitív-viselked terápia (KVT) vagy más pszichoterápiás módszerek segíthetnek a szezonális depresszióval küzdőknek megtanulni kezelni a tüneteket, változtatni a gondolkodásmódjukon, és fejleszteni az önképüket.

 4. Életmódbeli változtatások: A rendszeres testmozgás, az egészséges étkezés, a stresszkezelés és az egészséges alvási szokások bevezetése mind hozzájárulhat a szezonális depresszió tüneteinek enyhítéséhez.

 

Ha úgy érezzük, hogy szezonális depresszióval küzdünk, forduljunk egy szakemberhez, aki segít a megfelelő kezelés megtalálásában és a tünetek enyhítésében.

A szezonális depresszió