Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A szívinfarktus okai és kockázati tényezői

2023. 04. 28. 10:29:23 hillvital.hu
Cikkek a témában

- A szívinfarktus okai és kockázati tényezői

- A szívinfarktus jellemző tünetei
 

A szívinfarktus (myocardialis infarctus) az a kórkép, amikor a szívizom egy része sérül vagy elhal, általában azért, mert a normális véráramlás megszakad.

 

Ennek kockázati tényezői és okai sokfélék lehetnek, és gyakran számos tényező együttes hatása vezet a szívinfarktus kialakulásához.

 

Az alábbiakban megnézhetjük a leggyakoribb kockázati tényezőket és okokat:

 

Életmód: Az egészségtelen életmód, például dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, nem megfelelő étrend, fizikai inaktivitás és magas stresszszint, jelentős kockázati tényezők a szívinfarktus kialakulásában. A dohányzás károsítja az érrendszert, növeli a vérnyomást és az oxidatív stresszt, valamint csökkenti a vérben lévő jó koleszterin (HDL) szintjét. Az egészségtelen étrend, amely magas zsír-, koleszterin- és sóbevitelt tartalmaz, valamint kevés rostot, gyümölcsöt és zöldséget, hozzájárulhat az érelmeszesedéshez és az elhízáshoz, ami növeli a szívinfarktus kockázatát. A fizikai inaktivitás szintén hozzájárulhat az elhízáshoz, a magas vérnyomáshoz és az inzulinrezisztenciához, amelyek mind rizikótényezők a szívinfarktus szempontjából.

 

Magas vérnyomás: A magas vérnyomás (hipertónia) a szív számára fokozott terhelést jelent, és hosszú távon károsíthatja az érfalakat, növelve a szívinfarktus kockázatát. A magas vérnyomás lehet örökletes vagy az életmód és a táplálkozás eredménye.

 

Magas koleszterinszint: A magas koleszterinszint, különösen a magas LDL (rossz koleszterin) szint, növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Az érelmeszesedés olyan folyamat, amikor a zsíros anyagok (pl. koleszterin) felhalmozódása az érfalakon plakkokat képez, ami szűkíti az ereket és gátolja a véráramlást.

 

Cukorbetegség: A cukorbetegség, különösen a 2-es típus növeli a szívinfarktus kockázatát. A magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja az érrendszert, káros hatással lehet az érfalakra, valamint hozzájárulhat az érelmeszesedés kialakulásához és az érrendszeri sérülésekhez.

 

Családi anamnézis: Az öröklött tényezők is szerepet játszhatnak a szívinfarktus kockázatának növelésében. Ha családjában korábban előfordult szívinfarktus, akkor Önnek is lehet nagyobb esélye a szívinfarktus kialakulására.

 

Életkor és nem: Az életkor előrehaladtával a szívinfarktus kockázata növekszik. Az idősebbeknél a szív- és érrendszeri betegségek, beleértve a szívinfarktust is, gyakoribbak. Az is kiderült, hogy a férfiaknak általában nagyobb kockázata van a szívinfarktusra, különösen a korai életkorban. Azonban az idősebb nőknél a menopauza után a hormonális változások miatt a szívinfarktus kockázata is növekszik, ami kiemeli a nem és az életkor szerepét is.

 

Egyéb egészségi állapotok: Számos más egészségi állapot is növelheti a szívinfarktus kockázatát. Például az elhízás, a krónikus vesebetegség, a magas homocisztein szint, az alvási apnoe, a gyulladásos betegségek (például rheumatoid arthritis), valamint bizonyos endokrin rendellenességek (például pajzsmirigybetegségek) is rizikótényezők lehetnek.

 

Stressz: Tartós és magas szintű stressz is növelheti a szívinfarktus kockázatát. A stressz hatására megemelkedhet a vérnyomás, növelheti a szívfrekvenciát, és az érrendszert is károsíthatja, ami hozzájárulhat az érelmeszesedés kialakulásához és a szívinfarktus kockázatának növekedéséhez.

Szívfájdalmakkal küzdő nő

Tartalomhoz tartozó címkék: szívinfarktus szívprobléma