Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A térdízületi disztrófia és arthrosis

2023. 02. 14. 15:59:16 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A térdízületi disztrófia olyan öröklődő betegség, amely a térdízületet érinti és az articularis cartilagium károsodásához vezet.

 

Az articularis cartilagium a térdízület felszínét borító sima réteg, amely a mozgást megkönnyíti és a csontok kopását megakadályozza.

 

Az articularis cartilagium károsodása fájdalmat, duzzanatot, csökkent mozgásterjedelem, és a térd instabilitását okozhatja. A térdízületi disztrófia a genetikai okok mellett összefügghet a túlterheléssel, a térdízületi gyulladással, a sérülésekkel, vagy az idővel járó öregedéssel is. A tünetek enyhék lehetnek, de idővel fokozódhatnak és súlyos fájdalmat, korlátozott mozgásterjedelem, és a térd instabilitását okozhatják.

 

A térdízületi disztrófia kezelése a tünetektől függően változhat. Enyhe esetekben a kezelést fájdalomcsillapítók, fizikoterápia, vagy rögzítők segíthetik. Súlyosabb esetekben műtétre lehet szükség, amely a térdízület károsodott részének cseréjét vagy javítását jelentheti.

Az egészséges életmód, a térdízületi terhelést csökkentő tevékenységek, a fizikoterápia és a megfelelő kezelés fontos szerepet játszhat a térdízületi disztrófia kezelésében. A betegség korai felismerése és kezelése segíthet a tünetek enyhítésében és a további károsodás megakadályozásában.

 

Mit jelent a térdízület arthrosis?

A térdízületi arthrosis, más néven gonarthrosis, a térdízület egyik leggyakoribb degeneratív betegsége. Az ízületi porc elvékonyodása, sérülése és végül a porc teljes eltűnése miatt jön létre. Az ízületi felszín fokozottan kopik és az ízületi folyadék mennyisége csökken. Ennek következtében az ízület mozgása szűkül és fájdalmas lesz. Az arthrosis a térdízületet, a vádlit és a csípőízületet is érintheti, de a térdízületi arthrosis a leggyakoribb formája.

A betegség leggyakrabban idősebb korban jelentkezik, de más okok, mint például sérülések, ízületi megbetegedések, elhízás, vagy öröklődő hajlam is okozhatják. Tünetei közé tartozik a fájdalom, duzzanat, merevség, és az ízületi funkciók romlása.

 

Az arthrosis kezelése a fájdalom enyhítésére, az ízületi funkciók javítására, és a további károsodás megelőzésére irányul. Kezelési lehetőségek közé tartozik a fizioterápia, a gyógyszeres terápia, az injekciós terápia, valamint a műtét. Az életmód változtatása, mint például a fogyás, a megfelelő testmozgás, valamint a térdvédelem is hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez.

Az arthrosis kezelése a beteg egyéni igényeinek és állapotának megfelelően történik. Az arthrosis kezelése idővel változhat, de az állandó kontroll és a megfelelő kezelés segíthet a panaszok enyhítésében.

Térdízületi disztrófia és arthrosis