Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

​A természet ajándékai: A természetes gyógykivonatok

2022. 03. 20. 12:26:00 hillvital.hu

Azt már az őskorban felfedezték, hogy különféle problémákra, betegségekre, fájdalmakra segítség lehet bizonyos növények, vagy egyes részeinek elfogyasztása.

 

Később már tudatosan gyűjtötték és használták ezeket a szereket, az ősasszony is tudta, hogy melyik növényből főzzön teát, ha fáj a feje, melyikkel csillapítsa gyermeke lázát. Tudták azt is, hogy melyik növényt kell a megsebzett lábra kötözni, hogy az hamar begyógyuljon. Ezen növények megismerésével, és hatásainak megtapasztalásával jöttek rá az emberek, hogy melyek a gyógyító hatású füvek, az úgynevezett gyógynövények. 

 

Ezeket aztán tudatosan gyűjteni kezdték, megszárították, így akkor is kéznél voltak, amikor éppen nem volt szezonja a növénynek.
 

Később arra is rájöttek, hogy nem csak főzetet lehet készíteni a növényekből, hanem porokat, pasztákat, kivonatokat is. A gyógynövényekből nyert hatóanyag a gyógykivonat. Ezeket a kivonatokat akár önmagukban, akár más gyógynövényekkel, gyógykivonatokkal, egyéb segéd és vivőanyagokkal összekeverve nyerjük a gyógyhatású készítményeket. A gyógykivonat tisztán a gyógynövényből nyert hatóanyag, minden egyéb hozzáadott anyag nélkül. Ma is ismert, hogy sok betegségre gyógynövény főzeteket, illóolajokat, cseppeket, krémeket, pasztákat alkalmazunk.
 

Hogy a gyógynövények micsoda gyógyító hatással rendelkeznek, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a gyógyszeripar fontos alapanyagai.
 

Gondoljunk csak az egyszerű kamillára, melynek fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása van, és talán az egyik legismertebb gyógynövényünk. Sokan elzárkóznak a gyógyszerektől, annak mellékhatásai miatt, és csak gyógynövényekkel, természetes gyógykivonatokkal kezelik a betegségeiket, szinte kivétel nélkül sikerrel.

Ma reneszánszát éli a természetes anyagokon nyugvó gyógyítás, számtalan biobolt, herbária, gyógynövény szaküzlet kínálja a termékeit, s bonyolít igen nagy forgalmat. A gyógynövényeket különféle teák alapanyagaként találjuk meg a polcokon, a belőlük nyert gyógykivonatok pedig bioszappanok, gyógykrémek, balzsamok, hajcseppek, ecsetelők, gyógypakolások, stb. alapanyagai. A gyógynövények egyik nagy előnye a kémia gyógyszerekkel szemben, hogy nincs mellékhatásuk, 100%-ban természetes anyagokból készülnek.
 

Gyógynövények a természet ajándékai.