Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tintafolt eltüntetése? Így csináld hatásosan!

2023. 06. 20. 12:01:00 hillvital.hu

A leghatásosabb házi praktika a tintafoltok eltüntetésére!

Golyóstoll, töltőtoll, filctoll – bármilyen véletlen folytán a ruhánkra kerülhet a tinta, amit egy szimpla mosógépes mosással nem lehet eltávolítani. A tinta kiszedése ruhából többféleképpen is történhet.

Sajnos a tinta folt kiszedése igen gyakran fejfájást okoz, azonban van néhány módszer, amelyek a legtöbb tintafoltot kiszedik a szövetből. Na, nem az ecetes ollóra gondoltunk, mint azt sokan viccesen szokták mondani…

 

Olyan is van, amikor a kezünk lesz tintafoltos.

Először azt nézzük meg! Ha a kezünk lesz tintás, próbáljuk szappanos vízzel lemosni. 

Ha ez nem viszi le, azt jelenti, hogy a tinta nem oldódik vízben. Próbálkozzunk inkább körömlakklemosóval! Fogjunk egy vattadarabot, és törölgessük meg a bőrfelületet az oldattal. Ha a tintafoltok eltűntek, újra mossunk kezet szappannal.
 


Na, de nézzük a ruhákat! Szükségünk lesz a tintafolt eltávolításához:

 

- lavór

- meleg víz

- hajspray

- tiszta szesz vagy aceton

- törölköző és rongy

 

A beszáradt tintafolt eltávolítása ruhából 

Először is áztassuk be a ruhadarabot meleg vízbe legalább 2 órára, hogy a beszáradt tinta feloldódjon. A beszáradt tinta eltávolítása ruhából nem annyira nehéz mint ahogy a probléma hangzik.

Vegyük ki a ruhát a meleg vízből, és fújjunk a foltra bőségesen hajspray-t. Terítsük a foltos ruhát egy törölközőre, majd fogjunk egy tiszta ruhát, mártsuk bele tiszta szeszbe vagy acetonba, és kezdjük el dörzsölni vele a foltot. Fújjuk be újra a foltot hajspray-vel, és dörzsöljük tovább az anyagot. Ezt addig kell ismételni, ameddig a foltot nem sikerült eltávolítani. Ezután a ruhát a szokott módon mossuk ki, és szárítsuk meg. 

 

A só is kiszedi a tintafoltot. Szórjunk a benedvesített tintafoltra sót. Hagyjuk rajta 15-20 percig, majd a szokott módon mossuk és öblítsük ki!

 

Nézzük, hogy hogyan történik a golyóstoll tinta eltávolítása ruhából

 

Sajnos kimondottan tintafolt eltávolító nem létezik, azonban több praktika is a segítségünkre lehet.

 

Folyékony mosószer: A folyékony mosószer is hatékony lehet a golyóstoll tinta eltávolításában. Cseppents néhány cseppet közvetlenül a foltra, majd dörzsöld át egy tiszta ronggyal vagy kefével. Ezután mosd ki a ruhát a szokásos módon.

 

Citromlé: A citromlé is természetes módszer lehet a golyóstoll tinta eltávolítására. Nyomj néhány csepp frissen facsart citromlevet a foltra, majd hagyd hatni néhány percig. Ezután alaposan öblítsd le vízzel, majd mosd ki a ruhát.

 

Alkohol: A golyóstoll folt eltávolítása alkohol segítségével is lehetséges. Nedvesítsd át egy pamutvattát vagy egy tiszta rongyat izopropil alkohollal, majd óvatosan töröld át a folttal. Az alkohol segít oldani a tintát és könnyen kimoshatóvá teszi.​

 

Tintafolt az ingen.