Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kezdő túrázók 5 legfontosabb kelléke

2020. 01. 22. 08:41:00 Veress Máté - HillVital

Akik profi, rendszeres túrázók azoknak ez a cikk nem fog sokat mondani, de aki most veti bele magát a túrázásba annak viszont nagyon fontos lehet. 
 

A most következő dolgokra mindenképpen szükséged lesz, ezek ugyanis segítenek, hogy sérülés mentesen térj haza és egy szép élménnyel gazdagodj.

Nézzük is ezeket a kellékeket:
Bárhová mész túrázni szükséged lesz egy térképre az adott tájegységről vagy területről. Fontos, hogy részletes és ami fontosabb, hogy aktuális legyen. Lehet papíralapú, de napjainkban nem sokan használnak már ilyesmit ezért ajánlott a digitális verzió. Nagyon jó térképeket lehet letölteni okostelefonra vagy GPS készülékre. Digitális verzió esetén felléphet még egy probléma lehetőség vagyis, hogy az lemerülhet tehát túra előtt vagy töltsd fel teljesen vagy vigyél magaddal energiaforrást. Azért jobb a telefon és a GPS mert térképet tudni kell olvasni, ám ezek a készülékek pontosan megmondják hol vagy és merre kell menned.

Kellékek túrához.

A következő a lábbeli. Az a legfontosabb, hogy minden körülmény között kényelmes legyen. Fontos, hogy az intenzív igénybevételt is kibírja. Ajánlott egy jó minőségű túrabakancs, főleg akkor ha nem csak turistaúton tervezel menni hanem kemény föld úton, sziklás úton. Egynapos és többnapos túrázás esetében is a bakancs a legjobb.

Túrához lábbeli.

Nagyon fontos a hátizsák, hogy szabad legyen mindkét kezed. Sokkal könnyebb a mozgás valamint a mozgáskoordináció is. A hátizsákba minden bele lehet tenni amire szükséged van (étel, ital, tartalék ruházat, elsősegélycsomag). Kezdetben lehet elég lesz az iskolatáska, de idővel ha belejössz a túrába akkor kell egy jó minőségű táska is.

Túrához hátizsák

A következő elem az esőruházat. Nem szabad csupán a meteorológiai előrejelzésekre bízni magad. Az esőruházat megvéd a széltől és meleget is ad valamennyire ha hidegebb van. Egy könnyű és minél kisebbre összecsomagolhatót szerezz be lehetőleg. Ideális esetben egy esőkabátból és nadrágból áll.

Ruházat túrához.

Fentebb már említésre került az utolsó kellék ez pedig az elsősegélycsomag. Ez egy vízálló csomagban tartandó készlet. Ebben legyenek steril kötözéshez szükséges dolgok, esetleg ha gyógyszert szedsz, akkor az is legyen benne. Vihetsz magaddal izomlazító balzsamot is ami segít elkerülni a baleseteket. Ilyen a Kapsamax balzsamunk is amit bátran magaddal vihetsz minden túrádra. Ha nem fér el az elsősegélycsomagban akkor csak dobd bele a hátizsákba.  

Túrához szükséges elsősegélycsomag.