Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Addison-kór

2020. 07. 08. 12:49:00 Sági Zsolt - HillVital

Az Addison-kór kiváltó oka, sok esetben nem ismert, azonban igen gyakran előfordul, hogy az immunrendszer megtámadja a mellékvesét, ami így a betegséghez vezet.

Az Addison-kór a nevét Dr. Thomas Addisonról kapta, aki 1849 körül számolt be a betegség tüneteiről, bár először a vérszegénység egy új formájának vélte.  Az általa leírt, ma Addison-Biermer anaemia névre hallgató vérszegénység viszonylag gyakran fordul elő együtt az Andison-kórral.

A betegség a mellékvese csökkent működésének következménye, amely bármely életkorban felléphet. 

A kiváltó oka nagyon sokszor nem ismert. Ahogy korábban is említettük, sokszor előfordul, hogy a szervezet saját immunrendszere támadja meg a mellékvesét, és ez okozza a bajt. Azonban előfordulhat az is, hogy daganatos betegség, esetleg fertőzés pusztítja el a szervet. A gyermekeknél genetikai betegség is okozhatja az Addison- kórt.

Mindezen felül korábban megfigyelték azt is, hogy nagy arányban fordult elő a mellékvesék károsodása tuberkolózist követően.

Az Addison-kór tünetei

A betegség általában lassan alakul ki és jellegzetes tünetekkel jár. A legjellemzőbb tünetek:

  • Krónikus, súlyosbodó fáradtság
  • Izomgyengeség
  • Testsúlyvesztés
  • Étvágytalanság
  • Bőr és esetenként a nyálkahártyák sötét elszíneződése
  • Alacsony vérnyomás.

Az Addison-kór kezelés célja a megfelelő hormonpótlás.

Gyógyítható alapbetegség esetén természetesen annak kezelése is fontos, de a mellékvesekéreg károsodása ilyen esetekben is rendszerint visszafordíthatatlan. Az Addison-kóros beteg a kezelés hatására nem gyógyul meg, de megfelelő gondozás mellett közel teljes értékű életet élhet.

Bár Addison-kórnak elsődlegesen csak a mellékvese károsodását nevezzük, fontos azt is tudni, hogy nem mindig a mellékvese károsodása az elsődleges. Egyes esetekben előfordulhat az is, hogy a hormontermelést befolyásoló agyalapi mirigy okozza a mellékvese elégtelenséget.

A betegség gyakorisága

Legtöbb esetben a betegség 30 és 50 éves kor között jelentkezik, de bármely életkorban előfordulhat. A világon 100.000 ember között átlagosan egy Addison-kóros beteg található.

Ad Addison kór és tünetei

Tartalomhoz tartozó címkék: addison addison-kór kór vese