Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Az afta otthoni kezelése

Az afta otthoni kezelése

Sági Zsolt - HillVital
2020. 04. 27. 15:08:00

Az afta igen kellemetlen tud lenni, azonban szerencsére házilag, otthon is kezelhető.
 

Mi is az az afta, és mit kell tudni a kialakulásáról?

 

Az afta lényegében az ajkak nyálkahártyáján kialakuló kerek, lapos, hólyagszerű, középen sárgás, a szélén vöröses, fájdalmas fekély. Kialakulása szinte elkerülhetetlen: egyes statisztikák szerint életében legalább egyszer mindenki tapasztalja. Van, hogy évente csak egy-két alkalommal fejlődik, gyakran azonban évente többször, sőt akár havonta is megjelenhetnek a tünetek. A mindig visszatérő afta okai sajnos nem teljesen ismertek. Eddig nincs bizonyíték arra, hogy vírus vagy baktérium okozná. Feltehetően vashiány vagy egyes ételekkel szembeni érzékenység, esetleg szájüregi sérülések váltják ki.
 

Nézzük, mi hajlamosít az afta kialakulására!
 

- Egyes élelmiszerek (dió, csokoládé)

- Egyes nyálkahártya-izgató anyagok

- Valamilyen fizikai vagy kémiai hatás

- Citrusfélék

- Az immunrendszer legyengülése

- Tartós láz

- Emésztőrendszeri panaszok

- Vérképzés zavara

- Bizonyos fertőzések, allergiák

- Gyulladásos betegségek

- Gyakrabban alakul ki az afta ha B12- vitamin hiánya van a szervezetnek

- Gluténérzékenység esetén is kialakulhat

- Az állandó stressz is okozhatja
 

Az afta kezelése otthon
 

Először is a fertőzött hámréteget fertőtleníteni kell. Ehhez elengedhetetlen az alapos fogmosás, illetve a fertőtlenítő szájöblögető alkalmazása. Az afta kezelése házilag gyógynövény-tinktúrával történő ecsetelés esetén is hatékony lehet. De vannak gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító oldatok, ecsetelők is, melyek igen hatékonyak az afta ellen, ugyanis ezek segítik a sejtosztódást és a hámregenerációt is. Persze kizárólag természetes alapanyagúak. A kamillából és orvosi zsályából készített főzettel történő öblögetés is kiváló lehet. 

De a kasvirágból készített oldat is hatásos, naponta 3-szor kell vele öblögetni. Végül tudjuk még ajánlani a propoliszos tinktúrás ecsetelést is, amely egy fájdalomcsillapító réteget képez az aftás hámrétegen. Afta esetén érdemes elkerülni a csípős, savanyú ételeket mivel ezek irritálják a nyálkahártyát. A meleg sós vizes öblögetés elősegíti a gyógyulást mivel fertőtlenít é összehúzó hatással rendelkezik. 2 dl meleg vízben oldj fel 1 mokkáskanálnyi konyhasót és öblítsd vele ki a szádat akár naponta többször is.
 

Az afta otthoni kezelése

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés