A cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak mindig oda kell figyelniük, hogy a megenni kívánt étel hogyan emeli meg a vércukorszintjüket, vagyis milyen az elfogyasztani kívánt étel glikémiás indexe.
Mi is az a glikémiás index?
A glikémiás index lényegében egy szám 0 és 100 között, amely az alapján sorolja be a táplálékokat, hogy milyen hatással vannak a vércukorszintre. Tulajdonképpen megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Minél alacsonyabb a glikémiás indexe egy tápláléknak, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Az alacsony glikémiás indexű táplálékokból a szénhidrátok lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoznak, és így kevésbé hizlalnak.
Nézzünk néhányat!
Lenmaglisztes kenyér
A fehér kenyér helyett érdemes lenmaglisztes kenyeret fogyasztani, melyből lassabban szívódnak fel a szénhidrátok, és glutént nem tartalmaz, így jelentősen csökken a hasnyálmirigyre rótt teher. A magas rosttartalmuk sem elhanyagolható, serkentik az anyagcserét.
Magas rosttartalmuk miatt a zöldségek nagyon egészségesek. Ha elegendő mennyiségű folyadék mellett fogyasztjuk, gyorsítják az anyagcserét. Szinte minden zöldség glikémiás indexe 40 alatti. A krumplival kell vigyáznunk, olajban sütve vagy pürésítve már hizlaló étel.
Az antioxidánsokban gazdag, minőségi csokoládé glikémiás indexe 25 körül mozog. De azért két-három kockánál többet ne együnk egyszerre.
A hüvelyes növények (lencse, bab, borsó, csicseriborsó, szója) glikémiás indexe alacsony, de ettől fontosabb, hogy jó fehérjeforrást jelentenek, ezenkívül a fehérjék kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, és csökkentik a vérnyomást is.
A joghurt, kefir glikémiás indexe alacsony, 30-35 körüli. Fogyasztásuk nem emeli meg túlságosan a vércukorszintet. A savanyított tejtermékek fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen a bennük lévő probiotikumoknak köszönhetően helyreállítja az anyagcsere-folyamatokat.
A mogyoró glikémiás indexe is rendkívül alacsony valamint nagyon értékes fehérje és magnéziumforrás.
A lencse nagyon sokféleképpen elkészíthető, laktat és nagyon egészséges. Az egyik legjobb diétás étele lehet.
A teljes kiőrlésű zabpehely kiegyensúlyozottan tartja a vércukorszintet és még salaktalanít is.
A körte is alig tartalmaz kalóriát, megtisztítja a beleket és vízhajtó hatással is rendelkezik. A grapefruitban lévő rostok nagyon hosszú időre eltelítik a gyomrot.
A paradicsom egy rendkívüli vízhajtó és nagyon alacsony a glikémiás indexe is. Fogyasztható magában is, salátákba vagy köretként más ételekhez.
Nagyszerű lehet a sárgarépa is mivel nagyon alacsony ennek a GI-je és ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is.