Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Alacsony glikémiás indexű táplálékok

2021. 05. 10. 13:16:00 Sági Zsolt - HillVital

A cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak mindig oda kell figyelniük, hogy a megenni kívánt étel hogyan emeli meg a vércukorszintjüket, vagyis milyen az elfogyasztani kívánt étel glikémiás indexe. 
 

Mi is az a glikémiás index?

 

A glikémiás index lényegében egy szám 0 és 100 között, amely az alapján sorolja be a táplálékokat, hogy milyen hatással vannak a vércukorszintre. Tulajdonképpen megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Minél alacsonyabb a glikémiás indexe egy tápláléknak, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Az alacsony glikémiás indexű táplálékokból a szénhidrátok lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoznak, és így kevésbé hizlalnak.
 

Nézzünk néhányat!
 

Lenmaglisztes kenyér

A fehér kenyér helyett érdemes lenmaglisztes kenyeret fogyasztani, melyből lassabban szívódnak fel a szénhidrátok, és glutént nem tartalmaz, így jelentősen csökken a hasnyálmirigyre rótt teher.  A magas rosttartalmuk sem elhanyagolható, serkentik az anyagcserét.
 

Zöldségek

Magas rosttartalmuk miatt a zöldségek nagyon egészségesek. Ha elegendő mennyiségű folyadék mellett fogyasztjuk, gyorsítják az anyagcserét. Szinte minden zöldség glikémiás indexe 40 alatti. A krumplival kell vigyáznunk, olajban sütve vagy pürésítve már hizlaló étel.
 

Fekete csokoládé

Az antioxidánsokban gazdag, minőségi csokoládé glikémiás indexe 25 körül mozog. De azért két-három kockánál többet ne együnk egyszerre.
 

Csicseriborsó

A hüvelyes növények (lencse, bab, borsó, csicseriborsó, szója) glikémiás indexe alacsony, de ettől fontosabb, hogy jó fehérjeforrást jelentenek, ezenkívül a fehérjék kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, és csökkentik a vérnyomást is.
 

Tejtermékek

A joghurt, kefir glikémiás indexe alacsony, 30-35 körüli. Fogyasztásuk nem emeli meg túlságosan a vércukorszintet. A savanyított tejtermékek fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen a bennük lévő probiotikumoknak köszönhetően helyreállítja az anyagcsere-folyamatokat.
 

A mogyoró glikémiás indexe is rendkívül alacsony valamint nagyon értékes fehérje és magnéziumforrás.

A lencse nagyon sokféleképpen elkészíthető, laktat és nagyon egészséges. Az egyik legjobb diétás étele lehet.

A teljes kiőrlésű zabpehely kiegyensúlyozottan tartja a vércukorszintet és még salaktalanít is.

A körte is alig tartalmaz kalóriát, megtisztítja a beleket és vízhajtó hatással is rendelkezik. A grapefruitban lévő rostok nagyon hosszú időre eltelítik a gyomrot.

A paradicsom egy rendkívüli vízhajtó és nagyon alacsony a glikémiás indexe is. Fogyasztható magában is, salátákba vagy köretként más ételekhez.

Nagyszerű lehet a sárgarépa is mivel nagyon alacsony ennek a GI-je és ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is.

 

Alacsony glikémiás indexű táplálékok