Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Levertség, fáradtság egész nap

2020. 02. 24. 11:34:00 Sági Zsolt - HillVital

Reggelente fáradtan ébredünk, s egész nap levertek vagyunk, semmi energiánk. 
 

Milyen okok állhatnak a folytonos fáradtság háttérben?
 

Túl rövid alvásidő: A felnőtteknek napi 7 óra alvás az ideális. Egy jó napirenddel talán időben ágyba kerülhetünk, és kipihenhetjük magunkat.
 

Rossz táplálkozási szokások: Sokan napközben nem étkeznek pontosan, ezért este próbálják pótolni az elmaradt étkezést. Egy kiadós vacsora után tele hassal csak forgolódunk az ágyban. Napi több kisebb étkezéssel elkerülhetjük, hogy farkaséhesen érjünk haza. Napközben az éhség miatt leeshet a vércukorszintünk, így fáradtak vagyunk.
 

Ásványi anyag- és vitaminhiány: Ez is okozhat fáradtságot. Figyeljünk a pótlásra! Vegyük figyelembe, hogy napjaink zöldségeiben és gyümölcseiben jóval kevesebb vitamin és ásványi anyag van, mint évtizedekkel ezelőtt.
 

Horkolás: Ne feledjük, hogy a horkolás nemcsak az alvótársat zavarhatja, hanem magát a horkolót is. Nem beszélve az éjszakai légzéskimaradásról. Ez akár életveszélyes is lehet. Éjszaka többször felébredhet az ember, s ezek a mikrofelébredések kimerültséget, állandó fáradtságot okozhatnak.
 

Egyéb betegségek: Különböző betegségek is okozhatnak fáradtságot: vérszegénység, a pajzsmirigy alulműködése, depresszió vagy akár szívbetegség. Ilyenkor az alapbetegség kezelése hozhat eredményt.
 

Stressz és koffein: A fokozott stressz önmagában is okozhat alvászavart. De ha a napközben fellépő fáradtságot koffeinnel kezeljük, azaz egy rakás kávét iszunk, nem vezet eredményre. Ráadásul emelkedik a pulzusszámunk, a vérnyomásunk, így csak tovább fokozódik az idegesség. A stressz csökkentésére legjobb a rendszeres mozgás. 
 

A mozgásszegény életmód csak csökkenti az energiaszintet nem pedig növeli. Heti 150 perc kardioedzésre mindenkinek szüksége lenne valamint heti kétszer 20-30 perc izomfejlesztésre is. Ha hosszú évekig nem edzettél, akkor kezdésnek egy kevésbé intenzív edzés is megteszi.
 

Folytonos fáradtság.