A népi gyógyászatban az almaecet már igen jól ismert. Elődeink számos esetben döntöttek az almaecet rendszeres fogyasztása mellett. Mindezt nem véletlenül tették.
Az almaecetet biológiai úton, gyümölcságyon állítják elő. A jó minőségében szinte biztosak lehetünk, ha az almaecetből kiérezzük az összetételek ízét, valamint ha egy kissé zavaros, kevésbé tiszta és áttetsző.
Az almaecet kiváló vitamin, ásványi anyag és rost forrás. Vitaminok közül megtalálható benne A-, B-, és C-vitamin, ásványi anyagok közül pedig többek között a foszfor, a kalcium, a kálium, a nátrium, a vas és a magnézium.
A benne lévő hasznos savak, mint az ecetsav, tejsav és a propionsav fokozzák az emésztőrendszer hatékonyságát és csökkentik a nemkívánatos baktériumok szaporodását.
Rendszeres fogyasztása esetén érezhető általános gyulladás csökkentő hatása. Használatával csökkenthető az ízületek merevsége.