Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az aloe vera gyógyhatásai

2019. 10. 10. 14:57:00 Sági Zsolt - HillVital

Az aloe vera nem csak égési sérülések esetén használható fel.
 

Az aloe vera a liliomfélék családjába tartozó évelő növény. A meleg, száraz éghajlatot kedveli. Élőhelye Nyugat-India és Afrika. Magvetéssel, illetve sarjakkal szaporítható. Szaporítási ideje április és május.
 


Mit kell tudni az
aloe vera gyógynövényről?
 

Az aloe vera belső, zselés anyagának leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatása van. Mivel a növénynek viszonylag magas az enzimtartalma, ezért ritka és értékes enzimforrásnak számít. Az enzimek alapvető fontosságúak a szervezet számára, ugyanis részt vesznek a tápanyag felszívódási és a méregtelenítési folyamatokban egyaránt.
 

A növény hatóanyagai csökkenthetik, a gyógyszerek mellékhatásait valamint erősítik az immunrendszert.
 

Milyen gyógyhatásokkal rendelkezik?

 

Fertőtlenítő és fertőzést gátló, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően képes elpusztítani a baktériumokat, vírusokat és a gombákat.

Mivel a víznél sokkal jobban képes felszívódni, ezért képes behatolni a szövetek mélyebb rétegeibe is, aminek köszönhetően a benne lévő hatóanyagokat a szervezet sokkal jobban képes felhasználni.

Magas vitamintartalma miatt erősíti az immunrendszert.

Serkenti a sejtnövekedést.

Idegnyugtató és fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően biztosítja az idegrendszer védelmét.
 

Milyen hatóanyagok tartalmaz az aloe vera?
 

Ásványi elemek: kalcium, foszfor, kálium, vas, nátrium, klór, mangán, magnézium, réz, króm, cink.

Vitaminok közül: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C és E vitamin

Aminosavak: Az összes ismert aminosavból 7-et tartalmaz, és még 11 szekunder aminosavat is. Ezek szabályozzák a kémiai egyensúlyt és részt vesznek a szövet regenerációban.

Enzimek: amiláz, kataláz, cellulóz, kreatin foszfokináz, lipáz, nukleotidáz, alkalin foszfatáz, proteáz.
 

Milyen negatív hatásai lehetnek?
 

Az aloe vera néhány embernél válthat ki allergiás reakciókat. Ez általában azoknál az embereknél fordul elő, akik érzékenyen a fokhagymával, hagymával, és a tulipánnal szemben. A tünetek közé tartoznak a kiütések, csalánkiütés, duzzanat vagy viszkető bőr, esetleg mellkasi fájdalom és légzési nehézségek.

Ezen felül azt is érdemes tudni róla, hogy az aloe vera csökkentheti a vércukorszintet, és ez problémát okozhat a cukorbetegség kezelésében. Ezen felül egyes gyógyszerekkel könnyedén kölcsönhatásba léphet. Hosszantartó belső használat után káliumhiány léphet fel. Vesebetegségben szenvedők inkább tartózkodjanak a használatától.
 

Terhes vagy szoptatós nők ne alkalmazzák!

Az aloe lé szájon át történő használata nem javasolt, főleg 12 év alatti gyermekek és terhes, szoptatós kismamák számára.
 

Az aloe vera gyógyhatásai