Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Általános dolgok az ekcémáról amiket érdemes tudnod!

2023. 01. 17. 09:23:00 Veress Máté - HillVital
 
Cikkek a témában
 

Az ekcéma egy bőrbetegség, amely a bőr viszketését, duzzanását és pirosodását okozza. Gyakori a csecsemők és a kisgyermekek körében, de felnőttkorban is előfordulhat.

 


A betegség krónikus, azaz hosszan tartó lefolyású, és időnként fellángolhat.
Az ekcéma leggyakoribb formája az atópiás dermatitis, amely gyakori a csecsemők és kisgyermekek körében. Az ekcéma tünetei lehetnek enyhébbek és súlyosabbak is, sok beteg javulást tapasztal, de egyesek esetén a betegség krónikus lefolyású és folyamatos kezelést igényel.

 

Az ekcéma tünetei közé tartozik a bőr viszketése, amelynek oka a bőr fokozott érzékenysége a különböző irritáló anyagokra. A viszketés miatt a betegek gyakran dörzsölik, vagy vakarják a bőrt, ami tovább növeli a bőr irritációját és a gyulladásos folyamatot. A bőr pirossá, duzzadttá és repedezetté válhat, amelyeken hámló fehér lepedék jelenhet meg. A bőr szárazabb lesz, és fokozottabb lesz a vízvesztése. A bőrbetegség krónikus lefolyású, a fellángolások és remissziók időszakai váltakozhatnak.

Ezeket kell tudnod az ekcémáról!


Az ekcéma okai még nem ismertek teljesen, de valószínűsíthető, hogy örökletes hajlam, allergiák és az immunrendszer működésével kapcsolatos problémák szerepet játszanak a kialakulásában.
A kialakulásában a genetikai tényezők mellett az életmód és környezeti tényezők is szerepet játszanak. A bőrápolás és a környezeti tényezők (pl. stressz, allergén anyagok, hideg időjárás) lehetnek sok esetben az okok. Az ekcéma és az allergiák összefüggnek egymással, ugyanis az ekcémás betegek gyakran hajlamosabbak az allergiás reakciókra.

 

 

Az ekcéma kezelése a tünetekre irányul, a bőr hidratálására, a gyulladás csökkentésére és a viszketés enyhítésére. Az ekcéma kezelésénél fontos a bőrápolás, a stressz csökkentése és az allergén anyagok kerülése. A rendszeres testmozgás és a megfelelő alvás (legalább 8 óra pihentető alvás) is segíthet enyhíteni az ekcéma tüneteit. A bőrápolást gyógynövényes krémekkel és testápolókkal javasolják, valamint kerülni kell a bőrirritáló anyagokat. Az orvosok gyakran javasolnak kortikoszteroidos krémeket és kenőcsöket a gyulladás csökkentésére, de azokat csak rövid ideig szabad használni mivel nem természetesek és nem tesznek jót a bőrnek hosszú távon.

Az ekcéma kezelése gyógynövényes balzsammal.