Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az alufólia használatának rejtett veszélyei

2023. 05. 09. 12:22:00 hillvital.hu

Alumíniummal kisebb mennyiségben nap mint nap találkozik a szervezetünk.
 

Megtalálható a konzervekben, számos kozmetikai cikkben, illetve bizonyos gyógyszerekben is.
 

De mi a helyzet az alufóliával?
 

Kis mennyiségben az alumínium nem okoz gondot, de nagyobb mennyiségben igen.  Az alufóliát ételek csomagolására vagy sütésére használjuk. Sajnos az alufólia használata nem olyan egészséges és egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk.
 

Hideg ételt alufóliázni rövidebb időre biztonságos, viszont ha hosszabb ideig tartjuk benne az élelmiszert, a benne lévő fűszerek szintúgy kioldhatják az alumíniumot. Szendvicseket is tanácsosabb frissen tartó fóliába csomagolni, de ezért ajánlott a hűtőben lévő húsokat is valamilyen más módon tárolni. Az alufóliában sütött élelmiszer alumíniumtartalma jelentősen megnövekedhet a hőmérséklet és a maró fűszerek hatására. Magas hőfokon a fólia fémtartalma szivárogni kezd az ételbe. Minél magasabb hőmérsékleten és minél hosszabb ideig sütjük az ételt a fóliában, alumíniumkoncentrációja annál jobban nő. Nem ajánljuk tehát az alufóliában történő sütést senkinek.

 

Az alumínium edényekkel más a helyzet, azok oxidációs eljárással készülnek.
 

Belső rétegének köszönhetően a fém magas hőfokon sem oldódik ki az ételünkbe. Viszont az edény egy idő után „elhasználódik", a belső réteget pedig a sok mosogatástól és súrolástól felsérthetjük. Ezért a régi, elhasználódott alumínium edényt célszerű lecserélni. Ha új alumínium edényt vásárolunk, tanácsos többször vizet forralni benne, míg az alja matt színezetűvé nem válik. Ezzel a természetes oxidációs folyamattal új réteg védi a szivárgástól az edényt, és lehet, hogy nem lesz olyan szépen csillogó, de a belőle fogyasztott élelmiszer annál egészségesebb.
 

És mit okozhat a magas alumíniumkoncentráció a szervezetben?

Sajnos számos betegséggel hozzák összefüggésbe, többek között a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásával. Nagy mennyiségben veseelégtelenséget és a csontozat károsodását eredményezheti, illetve lassítja az agysejtek termelődését. Bizonyos munkakörök - például hegesztés - során a tüdőbe is rendszeresen kerül alumínium por formájában, amely asztma kialakulásához vezethet.
 

Az alufólia használatának rejtett veszélyei