Menü

Ne csomagoljuk alufóliába az ételt!

Sági Zsolt - HillVital
2021. 05. 21. 09:56:00

Sajnos megnőhet az alufóliába csomagolt étel alumíniumtartalma a hő és a fűszerek hatására. 
 

Nagyon kis mennyiségben naponta találkozhatunk alumíniummal a szervezetünkben.

 

Találhatunk a konzervekben, sok kozmetikai termékben és különböző gyógyszerekben is.
 

Az étkezések során sajnos több jut be a szervezetünkbe az étkezések alatt. Ha új alumíniumedényt veszünk, akkor érdemes néhányszor vizet forralni benne addig, amíg az edény alja matt színű nem lesz. Ez egy természetes oxidáció, ami által új réteg védi a szivárgástól az edényünket, és így a belőle fogyasztott étel sokkal egészségesebb lesz. Sokkal veszélyesebb az alufóliába csomagolt étel sütése. Nagy hőfokon a fólia fémtartalma elkezdhet szivárogni az ételünkbe. Sőt, minél nagyobb hőfokon és minél több ideig sütjük benne, annál jobban nő a fémtartalom szivárgása. Tehát sütni semmiképpen sem ajánlott alufóliában, inkább használjunk porcelánt.

A hideg étel nem jelenthet gondot rövid időre, de hosszabb időre ne hagyjuk benne, mert a benne lévő fűszerek is oldhatják az alumíniumot. Ajánljuk, hogy a hűtőben lévő más ételeket se tároljuk alufóliában. A szervezetben nagy mennyiségben felgyülemlett alumínium akár veseelégtelenséget, csontkárosodást is okozhat.

 

Hideg ételt rövid időre biztonságosabb alufóliába csomagolni, azonban ha hosszabb időre hagyjuk így, akkor az ételben lévő fűszerek kioldhatják az alumíniumot. Ezért a hűtőben lévő húsókat is tanácsos valamilyen más módon tárolni.
 

A szervezetbeen felgyülemlő alumíniummennyiséget számos betegséggel hozták már összefüggésbe. Többek között ilyen a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór is. Nagy mennyiségben akár veseelégtelenséget és a csontozat károsodását is eredményezheti.  Bizonyos munkakörök, mint például hegesztés esetén a tüdőbe is rendszeresen kerül alumínium por formájában. Ez később akár asztma kialakulásához vezethet.
 

Ne csomagold alufóliába az ételt.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés