Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mi az alvási apnoe?

2021. 05. 25. 12:15:00 Sági Zsolt - HillVital

Panaszkodott már a párod, hogy hangosan horkolsz? Esetleg reggel álmosan, fáradtan ébredsz?
 

Hogyha igen, lehet, hogy alvási apnoe-d van. Ismerjünk meg többet erről a betegségről!

 

Az alvási apnoe típusai

 

Az „apnoe" egy görög szó, jelentése „légvétel nélküli". Az alvási apnoe egy súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben abbamarad, majd újra elindul. Ennek a betegségnek két főbb típusa van. A gyakoribb az a fajta, amit a torok izmainak ellazulása okoz. A másik féle azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. De olyan is előfordul, hogy bizonyos esetekben a kettő keveréke alakul ki. Az alvási apnoe két-háromszor nagyobb gyakorisággal alakul ki idősebb felnőttekben, és kétszer gyakoribb férfiaknál, mint nőknél.
 

Az alvási apnoe tünetei

Az alvási apnoe tünetei közül a leggyakoribbak: fokozott napközbeni fáradtság, álmosság, a hangos, zavaró horkolás. Az alvás során időszakosan kialakul légzésmegállás, de a hirtelen légszomjra való felébredés is gyakori tünet. Az is előfordulhat, hogy valaki száraz szájjal illetve torokfájással ébred. Jellemző lehet a reggeli fejfájás is.
 

Az alvási apnoe kezelése

A betegség kezelésében az első helyen áll az életmód megváltoztatása. Ez főleg az enyhébb eseteknél vezet eredményre. Először is a túlsúly megszüntetése az elsődleges cél, valamint a dohányzásról való leszokás. Az alvási póz megváltoztatása is hozhat javulást. Az alvási apnoe-ben háton fekve a leghangosabb a horkolás, és oldalra fordulva csendesebb. Kerülni kell az alkoholfogyasztást és a nyugtatók használatát is, főleg az esti órákban, ezek ugyanis gyakran növelik az alvási apnoé és a horkolás mértékét.
 

2 csoportra lehet osztani az alvási apnoét. Van az obstruktív és a centrális alvási apnoé. Obstruktív esetén valami 10 másodpercig elzárja a levegő útját és így a vér oxigénszintje kórosan lecsökken. A centrális apnoé esetében nem azért nem kap a beteg levegőt mert valami elzárta az utat, hanem azért mert az agy nem ad parancsot a levegővételre. Ilyenkor az agy egyfajta hibás funkciója állhat a háttérben.
 

Alvási apnoe