Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Aranyér kúp nélkül is van kiút az aranyér betegségből!

2024. 04. 18. 09:07:00 Hillvital

Aranyérre nem csak az aranyér kúp jelenthet megoldást! Aranyér kúp nélkül is van kiút az aranyér problémákból!
 

Az aranyér mára már szinte civilizációs betegségnek tekinthető. A sok, egyhuzamban végzett ülő- illetve állómunka gyakori eredménye. Természetesen ezen kívül más dolgoktól is kialakulhat, mint például a helytelen táplálkozástól, túlsúlytól, valamint a rendszeres székrekedéstől és a szüléstől is.


Az aranyeres problémát alapvetően két részre oszthatjuk. Külső és belső aranyérre. A külső aranyér a végbélnyíláson kívül fejlődik, ezért látható és tapintható is. A belső aranyér ezzel ellentétben a végbélen belül fejlődik, ezért nem látható és nem is tapintható.

 

Külső aranyér

A külső aranyér a végbél záróizma alatti területen fejlődik ki. Fájdalmas duzzanat formájában a végbélnyílás körül fordul elő. A külső aranyér előfordulása sokkal ritkább, mint a belső aranyéré.

 

Mivel a végbélnyílás körüli terület gazdagon átszőtt idegekkel, így az aranyér már a kezdetektől fogva érezhető és fájdalmas.

 

Az aranyér e fajtája kevésbé hajlamos a vérzésre, ugyanis a fedőbőr hámsejtjei védik a felszakadástól.

Belső aranyér

A belső aranyér a végbél belső falában helyezkedik el, és kívülről nem is látható. Az aranyérnek ez a leggyakoribb fajtája. Négy stádiumra osztható.

  • I. a beteg hosszú ideig tünetmentes.

  • II. az aranyér vérzéssel jár, és néha kifordul.

  • III. az aranyér kiesik, viszont kézzel még visszahelyezhető.

  • IV. az aranyér már nem helyezhető vissza.

Fontos tudni, hogy annak ellenére, hogy a belső aranyér kifordult, azaz a végbélnyíláson kiesett, még mindig belső aranyérről van szó.

Külső aranyér

Belső aranyér

Azonban van olyan eset is, amikor a külső és belső aranyér egyszerre áll fenn, ezt összetett vagy intermedier típusnak nevezik.

Annak érdekében, hogy biztosan tudjuk, hogy mivel állunk szemben, érdemes a fenti tüneteket megvizsgálni, vagy az orvosunkkal konzultálni.
 

Mi a megoldás aranyérre?

Ha sikerült megállapítanunk, hogy milyen aranyérről van szó, akkor nekikezdhetünk a kezelésnek. Sajnos nincs gyors megoldás aranyérre. A kezelés az aranyér típusától és annak előrehaladottságától is függ.

 

Aranyér kúp:

Az aranyérre kúp igen kellemetlen, azonban gyakran hatásos módszer. A hatásosságát a helyi alkalmazásnak és a megfelelő mennyiségű hatóanyagoknak köszönhető. Csak annyi hatóanyagot tartalmaz, ami elég az aranyér kezelésére, így kevésbé van hatással más szervekre. Fontos tudni azonban, hogy az aranyér kúp általában belső aranyér kezelésére alkalmazható. Előreesett aranyér esetén a belső aranyeret finoman vissza kell tolni a végbélnyíláson belülre. Ha konzultálunk orvosunkkal, akkor tud ajánlani megfelelő módszert erre, valamint segíthet a számunka legjobb aranyér kúp kiválasztásában is.


Alkalmazható vérző aranyérre kúp?

Az alkalmazható kúpok között lehetnek helyi érzéstelenítőt, kortikoszteroidot, gyulladáscsökkentőt, vérzéscsillapítót vagy más hatóanyagokat tartalmazó készítmények. A súlyosabb esetekben az aranyeres kúp aranyérre történő kezelésének megválasztása orvosi döntés kell legyen.

 

Ennek ellenére aranyér kúp vény nélkül is kapható, Ennek fő oka, hogy a belső aranyér kúp kezelésével igen jól kezelhető. Enyhe tünetek mellett gyakran alkalmazott.

 

Ugyanakkor fontos azt is megemlíteni, hogy a vény nélkül kapható kúpok nem minden esetben segíthetnek. Sajnos vannak olyan állapotok, melyek esetén fontos az orvosi vizsgálat, illetve a felírt gyógyszerek, kúpok alkalmazása. Szteroidos aranyér kúp csak orvosi vény kiadása mellett kapható. 

 

Aranyér krém:

Szerencsére már sok vény nélkül kapható aranyér krém létezik, melyek képesek hatékonyan csökkenteni a duzzanatot, valamint csökkenteni a fájdalmat és a viszketést. Viszont azt fontos tudni, hogy ezek a krémek általában csak külső aranyér kezelésére alkalmasak. Használatuk viszont jóval egyszerűbb és kellemesebb, mint a kúpé.

 

Természetesen ezek a készítmények csak a tünetek enyhítésére és esetlegesen ideiglenes megoldásra szolgálnak. Súlyosabb esetekben szóba jöhet a műtét is. Azonban az igazi segítséget a gondosan vezetett és kivitelezett életmód jelentheti.

 

Több különböző aranyér kenőcs vény nélkül is kapható, melyek sokat segíthetnek az állapot kezelésében. Azonban érösszehúzó krém aranyérre orvosi vény kiadásával is kiváltható. Ez esetben természetesen mindenképp orvosi vizsgálat szükséges!

 

Ha vény nélküli aranyér krémet keresünk, akkor az Aurumflex Extra balzsam lehet még a segítségünkre!
 

Fájó aranyér.