Valljuk be őszintén, articsókát elég ritkán használunk a konyhában, pedig nagyon egészséges zöldség, mint korábban már kifejtettük.
Ha esetleg mégis úgy gondolod, hogy szeretnél egy articsókás receptet kipróbálni, itt egy finom articsókás tészta receptje.
Hozzávalók
- 20 dkg durumtészta
A szószhoz:
- 2 friss articsóka
- 1/2 citrom leve
- 2 dl tejszín
- 10 dkg száraz, füstölt sonka
- 2,5 dkg vaj
- 5 dkg parmezán
- 2 tojássárgája
- só, bors
- a tálaláshoz: reszelt parmezán
Elkészítés
A friss articsóka szárát a virág töve alatt 1 cm-re levágjuk. Eltávolítjuk a külső száraz leveleit, körkörösen levágjuk a tüskés végeit, a csúcsát tompára nyessük. Végül az egészet négybe vágjuk, és a szöszös közepét is kimetsszük. Ezután a megtisztított articsókát citromos, hideg vízbe tesszük, hogy a vágott felülete ne barnuljon meg. A vízbe sót is szórunk, és a zöldséget puhára főzzük, majd leszűrjük. A felforrósított vajban megpirítjuk a csíkokra vágott sonkát, majd amikor már ropogósra sült, kivesszük a serpenyőből. A zsiradékra ráöntjük a tojássárgákkal elkevert tejszínt, és folytonos kevergetés mellett besűrítjük. Sózzuk, borsozzuk, és beleszórjuk a reszelt parmezánt. Közben bő, sós vízben kifőzzük a tésztát, és leszűrjük. Ráhelyezzük a főtt articsókát, a sült sonkát, és meglocsoljuk a tejszínes szósszal. Tálaláskor reszelhetünk a tetejére még egy kevés parmezánt.