Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az 5 legjobb karácsonyi sütemény

2023. 12. 05. 11:52:00 hillvital.hu

A karácsony a finom süteményekről is szól nagyon sok háztartásban. Ha esetleg nem lenne ötleted, hogy idén milyen süteményt süss a szeretteidnek, akkor most mutatunk neked 5 nagyszerű karácsonyi süteményt recepttel együtt.
 

Csokis fatörzs 


Régen ezt a süteményt úgy díszítették, hogy hasonlítson a fadarabokra amik a melegséget nyújtották télen.


Nézzük is a hozzávalókat:

- 4 tojás

- 12 dkg porcukor

- 6 dkg őrölt mandula

- 1 csomag sütőpor

Szükséges hozzávalók a csokoládés vajkrémhez:

- 20 dkg porcukor

- 10 dkg puha vaj

- 1 evőkanál meleg víz

- 1 evőkanál kakaópor

Szükséges hozzávalók a csokis töltelékhez:

- 2 dl tejszín

- 2 evőkanál kakaópor

- 1,5 evőkanál porcukor

Először melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A tojásokat válaszd szét, az egyik tálba a fehérjét tedd a sárgáját pedig a másikba. A tojás sárgájával keverd habosra cukrot addig amíg sűrű és halvány nem lesz. Ezután keverd bele az őrölt mandulát, a lisztet és a sütőport is. Egy habverővel verd fel a tojás fehérjét keményre. A felvert tojás fehérjét forgasd bele a mandulás masszába. Ha ez kész öntsd bele egy tepsibe. Úgy 20-25 percig kell sütni. Majd hagyd a tésztát 10 percig állni. Ezután takard le a ruhával és tedd a hűtőbe 1 órára. A finom vajkrémhez csak keverd habosra a vajat és a porcukrot, majd add hozzá a kakaóport és a vizet. A töltelék elkészítéséhez fel kell verni a tejszínt. Keverd bele a kakaóport és szórj hozzá kevés cukrot. Ki kell venned a tésztát a hűtőből és a széleit vágd körbe késsel. Egy kis porcukrot szitálj a nyújtódeszkára vagy amin megmunkálod, majd tedd rá a piskótalapot. Kend rá a csokis-tejszínes tölteléket és óvatosan tekerd fel. Tedd rá egy tálra és kend rá a kész tekercsre a csokoládés vajkrémet. Egy villával kialakíthatod a fakéregre hasonlító mintákat. Ízlés szerint szórhatsz a tetejére gyümölcsöt is akár.

Csokis fatörzs sütemény.

Mézeskalács

A mézeskalács szinte minden karácsonyi asztalon ott van. Ez az egyik legismertebb desszert karácsonykor.

Nézzük a hozzávalókat:

- 1 kg finomliszt

- 1 csipet só

- 300 gramm porcukor

- 300-400 gramm virágméz

- 3 tojás

- 3 evőkanál margarin

- 50 gramm szódabikarbóna

- 30 gramm fahéj

- 10 gramm szegfűszeg

- 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

Keverd össze a lisztet, a porcukrot és a fűszereket végül üsd bele a tojásokat egész formában. Tedd bele ezután a margarint. Dolgozd össze kézzel vagy géppel. Érdemes a mézes üveget egy üveg forró vízbe tenni, hogy langyos legyen. Ha összedolgoztad azután öntsd bele a mézet. Kész a tészta. Takard le egy konyharuhával és hagyd állni 3-4 órán át. Ha repedt lesz a tészta nem kell megijedni, addig kell gyúrni amíg nem lesz szép.

Ezután a tésztát szedd szét több részre. Egyszerre mindig egy darabot nyújts ki. Úgy 3-4 mm vastagra kell a tésztát nyújtani. Ha ez kész, a neked tetsző formával szaggasd ki a mézeskalácsokat. A formákat tedd egy tepsire és mehet a sütőbe, közepes lángon. Legyél ott mellette mert a mézeskalács hamar megég. Ha már érezni a fűszerek illatát akkor érdemes megnézni. Ízlés szerint lehet díszíteni végül.

 

Karácsonyi mézeskalács recept. 

Püspökkenyér
 

Régen egy tradicionális karácsonyi sütemény volt a püspökkenyér azonban mára kicsit elfelejtődött. Ezért is szerepel ez is a cikkben. Készítsd el bátran!

Szükséges hozzávalók:

- 30 dkg cukor

- 30 dkg liszt

- 10 dkg mazsola

- 10 dkg dió

- 10 dkg tejcsokoládé

- 10 dkg aszalt gyümölcs

- 5 tojás

- 2 dl tej

Aprítsd fel a diót és keverd össze a liszttel, majd a tejcsokoládéval valamint az aszalt gyümölccsel. A tojásokat válaszd ketté. A sárgáját a cukorral keverd habosra majd a lisztes keveréket szitáld bele. adagold hozzá folyamatosan a tejet, hogy könnyű legyen összekeverni. A tojásfehérjéből verj kemény habot és lassan forgasd bele a kész süteménymasszába. Az őzgerinc sütőformát vajazd ki, szórj rá egy kis lisztet és öntsd bele az elkészített tésztát. A sütőt melegítsd fel 160 fokra és addig süsd amíg aranybarna nem lesz.  

Püspökkenyér recept.
 

Zserbó

Inkább hazánkban számít karácsonyi süteménynek, mivel egy isteni finom desszert. Készíts el!

Szükséges hozzávalók:

- 35 dkg liszt

- 20 dkg vaj

- 20 dkg sárgabaracklekvár

- 20 dkg darált dió

- 10 dkg csokoládé

- 5 dkg cukor

- 2 dkg élesztő

- 1 tojás

- tej

- porcukor

Morzsold össze a vajat a liszttel. Az élesztőt egy kevéske langyos tejben meg kell keleszteni. Majd a liszthez add hozzá az élesztőt, a tojást, cukrot és ha van rá szükség, akkor egy kevés tejet. Gyúrd össze masszává. A kapott tésztát 3 részre kell osztanod. Mind a hármat nyújtsd egy tepsinagyságúra. Az elsőt tedd a tepsibe, kenj rá sárgabaracklekvárt, majd szórd meg porcukros dióval. Erre tedd rá a másik lapot amit szintúgy kenj meg lekvárral és szórd meg a porcukros dióval. A harmadik lap feladata, hogy lefedje az egészet. A tésztát meg kell szúrkálnod egy villával és 1 órán át kell keleszteni. Közepesen forró sütőben kell sütnöd. Amikor kész, a még langyos tésztát vond be olvasztott csokoládéval. Ha megkeményedett a csokoládé, kész is vagy.

  Zserbó szelet recept.

 

Diós, mákos bejgli

A végére pedig a bejgli kerül amit biztos, hogy mindenki ismer Magyarországon. Ez elengedhetetlen kelléke a karácsonynak.

Nézzük a hozzávalókat:


- 1 kg liszt

- 25 dkg vaj

- 10 dkg cukor

- 4 dkg élesztő

- 2 tojássárgája

- 1 citrom lereszelt héja

- 1 dl tej

- tejföl

Hozzávalók a finom töltelékhez:

- 60 dkg darált dió vagy mák

- 1 tojás

- cukor

- vaníliás cukor

- reszelt citromhéj

- tej

Először az élesztőt langyos-cukros tejben meg kell kelesztened, ezután a vajat a liszttel morzsold el. Csinálj egy mélyedést a liszt közepébe, ezután öntsd bele a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a cukrot és a tejfölt. Dolgozd össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapj. A kész tésztát dolgozd simára, akkor számít jónak ha hólyagos és elválik az edény falától. Úgy 3 rúd bejgli készíthető ebből a mennyiségből. 1 óráig kell keleszteni a tésztát, ezután oszd 3 részre és nyújtsd ki egy lisztezett deszkán. A mákot vagy a diót keverd össze a cukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és kevés tejjel, de csak annyival, hogy a töltelék morzsalékos legyen. Szépen tekerd fel a tésztát, kend meg a tojással és tedd rá a lisztezett tepsire. Keleszd 30 percig, majd újra kend meg tojással és közepesen forró sütőben süsd gyönyörű pirosra.

Mákos és diós bejgli recept.