Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Az alkohol hatása az epe működésére

hillvital.hu
2023. 03. 23. 13:43:07
Cikkek a témában
 

Az alkoholfogyasztás hatása az epe működésére rendkívül összetett lehet, és több tényezőtől függően változhat, ugyanis az alkohol az epehólyagra és az epeutakra is kihatással lehet.

 

Az alkohol hatása az epehólyagra főként két tényezőtől függ: az alkoholfogyasztás mennyiségétől és gyakoriságától, valamint harmadik tényezőként megemlíthető az egyéni érzékenység is.

 

Az alkoholfogyasztás rövid távú hatásai az epe működésére

Az alkoholfogyasztás rövid távú hatásai közé tartozik, hogy az alkohol növeli az epehólyag összehúzódását, ami elősegíti az epetermelést. Az alkohol hatására az epehólyag gyakrabban és erőteljesebben húzódik össze, ami elősegíti az epetermelést és az epe kiválasztását a májból. Az alkohol hatása azonban hosszú távon káros hatást gyakorolhat az epehólyagra.

 

Az alkoholfogyasztás hosszú távú hatásai az epe működésére

Az alkoholfogyasztás hosszú távú hatásai közé tartozik az epehólyag és az epeutak gyulladása, amely az epeáramlás akadályozódását okozhatja. Az alkohol hatása a gyulladásos folyamatok fokozódásához és az epehólyag falának megvastagodásához vezethet. Ez a vastagodás korlátozhatja az epehólyag összehúzódását és hozzájárulhat az epekövek kialakulásához.

 

Az alkohol hatására a májban felszabaduló epe mennyisége és minősége is változhat, ami szintén hozzájárulhat az epehólyag és az epeutak rendellenes működéséhez.

Az alkoholfogyasztás hosszú távú hatása a máj és az epehólyag működésére szintén fokozódó stresszt okozhat, ami az epehólyagban kóros változásokhoz vezethet.

 

Az alkohol fogyasztása emellett megnöveli az epehólyag és az epeutak fertőzésének kockázatát is, amely szintén befolyásolhatja az epehólyag működését. Az epehólyag fertőzései vagy gyulladásai az epeáramlás akadályozódását okozhatják, ami hasi fájdalomhoz, hányingerhez, hányáshoz és egyéb tünetekhez vezethet.
 

Alhasi panaszokkal küzdő nő a kanapén

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 
Tartalomhoz tartozó címkék: alkohol alkoholfogyasztás epe

Keresés