Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az alvás fontossága az egészség szempontjából

2023. 02. 07. 11:36:00 Veress Máté - HillVital

Az alvás egy fontos tevékenység, amely alapvető szerepet játszik a test és az agy egészségének fenntartásában. A kevés alvással járó életmód káros hatással lehet az egészségre, az alvás segíti a testet és az agyat abban, hogy új erőre kapjon, regenerálódjon, és működjön újra hatékonyan.

 

Az alvás alatt a szervezet lebontja a stresszt és javítja a kognitív funkciókat, például a memóriát. Segít a kreativitás fenntartásában és növelésében, valamint javítja a problémamegoldó képességet is. Segít csökkenteni az inzulinrezisztencia kockázatát, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az alvás fontos szerepet játszik még a depresszió kezelésében és megelőzésében, valamint javítja a hangulatot és csökkenti az érzelmi instabilitást.

 

Ezen túlmenően, az alvás segíti a testet abban, hogy fenntartsa a fizikai egészséget, például javítva az izomtónust és csökkenti az izomfájdalmakat. Az alvás fontos szerepet játszik a súlyszabályozásban is, mivel befolyásolja az éhségérzetet és a cukoranyagcsere folyamatokat is.
 

A hiánya viszont káros hatású lehet az egészségre. Az alvás hiánya rontja a koncentrációt, a memóriát, a hangulatot, és csökkenti a fizikai teljesítményt. Az alvás hiánya káros hatással lehet a testre, például csökkentve az immunrendszer hatékonyságát és növelve a betegségek kialakulásának kockázatát. Káros hatással lehet az agyra is, például növelve az Alzheimer-kór kockázatát.

 

Kihatással lehet a személyiségre is, például növelve a stresszt, a fáradtságot, a feszültséget, és csökkentve az önbizalmat. Végül kihatással lehet a szociális életre is, például csökkentve a társas kapcsolatok minőségét és rontva a munkahelyi teljesítményt. Az alvás javítására nagyszerűek lehetnek a gyógyteák, azok közül a macskagyökér tea amit nálunk is megtalálsz. 


Az alvás egészségügyi hatásai.


Az alvás hiánya számos okból alakulhat ki. Az alábbiakban néhány leggyakoribb okot mutatunk be:

 

Stressz: A stressz az egyik leggyakoribb oka annak, hogy valaki alváshiánnyal küzd. A stressz miatt sok ember nehézséget tapasztal az elalvásban és az alvás minősége is romlik.

 

Túl sok idő a képernyő előtt: A digitális képernyők, például a számítógépek, a telefonok, és a televíziók, kék fényt bocsátanak ki, amelyet az agy úgy érzékel, mint a nappali fényt. Ennek következtében a melatonin termelődése csökken, ami nehézséget okoz az elalvásban és a pihentető alvásban.

 

Koffein: A koffein az egyik leggyakoribb alvás-zavaró anyag. A koffein serkenti a rendszeres agyműködést, csökkentve ezzel az alvás iránti vágyat.
 

Fizikai aktivitás hiánya: A fizikai aktivitás javítja az alvás minőségét és csökkenti az alvás hiányát. Ha valaki kevés fizikai aktivitást végez, akkor nagyobb valószínűséggel szenved alvás hiányától.

 

Éjszakai munka: Az éjszakai munka az egyik leggyakoribb oka annak, hogy valaki alvás hiánnyal küzd. Az éjszakai munka megzavarhatja az éjszakai melatonin termelést, valamint az éjszakai munka időszaka alatt elvégzendő tevékenységek is zavarhatják az alvást.

Az alváshiány okai.