A perui földicseresznyét Inka bogyónak is nevezik, melynek termése egy sárga színű, felfúvódott burokban növekszik.
A megérett bogyó olyan, mint a cseresznye, csak a színük tér el egymástól.
A földicseresznye sárga, míg a fán termő cseresznye piros. A bogyó belsejében rengeteg apró, ugyancsak sárga színű mag található. A gyümölcs, ha már érett, zamatos, lédús, kissé fanyar, de finom. A külső burkát és az éretlen termést nem szabad elfogyasztani a növényben található alkaloidok miatt.
A földicseresznye gazdag vitaminokban, így nyersen fogyasztva a leghasznosabb.
Különösen C-vitaminban gazdag, amely az immunrendszer megerősítésében vesz részt. De erősíti az idegrendszert, enyhíti a fáradtságot is. A C-vitaminnak fontos szerepe van a csontok, a bőr, az íny, a fogak és a porcok megerősítésében is. Bioflavonoidokat is tartalmaz, amely antioxidánsként a sejtek védelmét látja el. A gyümölcsben lévő A-vitaminnak pedig az egészséges szemműködésben, a látás javításában van elsődlegesen szerepe, de védi a bőrt is.
A földicseresznye rostokban is gazdag, amely biztosítja a megfelelő emésztést. Pektintartalma miatt fogyasztható székrekedés és hasmenés esetén is.
A gyümölcsben van még csersav, citromsav, almasav, foszfor és vas is. A vas fontos a vérszegénység megelőzésében, de segíti az immunrendszer megfelelő működését, és az anyagcsere-folyamatokban is részt vállal. A földicseresznye mindezeken kívül vizelethajtó és vértisztító hatással is bír, nyugtatja az idegeket, segíti a máj és a vesék működését.
Készítenek belőle befőttet, szörpöt, gyümölcszselét, lekvárt, de gyakran sütnek belőle különleges desszerteket is.
Íme, egy recept: Mossunk meg 15-20 szem földicseresznyét, majd töröljük szárazra. Mindegyikbe szúrjunk egy-egy fogvájót. Olvasszunk fel étcsokoládét, majd mártogassuk meg benne a gyümölcsöket. Ezután pirítsunk meg serpenyőben egy kis durvára őrölt mandulát, majd forgassuk meg ebben a finom desszertet. Fogyasztás előtt néhány órára tegyük hűtőszekrénybe.
Vadon ne szedjük, mert összekeverhető más, hasonló színű és formájú, ám mérgező növényekkel. Kizárólag üzletekben, hipermarketekben vásároljunk földicseresznyét!