Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az ehető földicseresznye

2017. 12. 04. 13:27:00 Sági Zsolt - HillVital

A perui földicseresznyét Inka bogyónak is nevezik, melynek termése egy sárga színű, felfúvódott burokban növekszik.

A megérett bogyó olyan, mint a cseresznye, csak a színük tér el egymástól.

A földicseresznye sárga, míg a fán termő cseresznye piros. A bogyó belsejében rengeteg apró, ugyancsak sárga színű mag található. A gyümölcs, ha már érett, zamatos, lédús, kissé fanyar, de finom. A külső burkát és az éretlen termést nem szabad elfogyasztani a növényben található alkaloidok miatt.

A földicseresznye gazdag vitaminokban, így nyersen fogyasztva a leghasznosabb.

Különösen C-vitaminban gazdag, amely az immunrendszer megerősítésében vesz részt. De erősíti az idegrendszert, enyhíti a fáradtságot is. A C-vitaminnak fontos szerepe van a csontok, a bőr, az íny, a fogak és a porcok megerősítésében is. Bioflavonoidokat is tartalmaz, amely antioxidánsként a sejtek védelmét látja el. A gyümölcsben lévő A-vitaminnak pedig az egészséges szemműködésben, a látás javításában van elsődlegesen szerepe, de védi a bőrt is.

A földicseresznye rostokban is gazdag, amely biztosítja a megfelelő emésztést. Pektintartalma miatt fogyasztható székrekedés és hasmenés esetén is.

A gyümölcsben van még csersav, citromsav, almasav, foszfor és vas is. A vas fontos a vérszegénység megelőzésében, de segíti az immunrendszer megfelelő működését, és az anyagcsere-folyamatokban is részt vállal. A földicseresznye mindezeken kívül vizelethajtó és vértisztító hatással is bír, nyugtatja az idegeket, segíti a máj és a vesék működését.

Készítenek belőle befőttet, szörpöt, gyümölcszselét, lekvárt, de gyakran sütnek belőle különleges desszerteket is.

Íme, egy recept: Mossunk meg 15-20 szem földicseresznyét, majd töröljük szárazra. Mindegyikbe szúrjunk egy-egy fogvájót. Olvasszunk fel étcsokoládét, majd mártogassuk meg benne a gyümölcsöket. Ezután pirítsunk meg serpenyőben egy kis durvára őrölt mandulát, majd forgassuk meg ebben a finom desszertet. Fogyasztás előtt néhány órára tegyük hűtőszekrénybe.

Vadon ne szedjük, mert összekeverhető más, hasonló színű és formájú, ám mérgező növényekkel. Kizárólag üzletekben, hipermarketekben vásároljunk földicseresznyét!

Ismerd meg az ehető földicseresznyét.