Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az epe anatómiája és funkciója

2023. 03. 23. 10:39:20 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az epe a májban termelődő sárgás-zöldes folyadék, amely segít az emésztésben.

 

A hasüreg felső részének jobb oldalán, a máj alatt található epehólyagban tárolódik az epe, ami az epeutakon keresztül jut a vékonybélbe, ahol segíti az étel emésztését és a zsírok felszívódását.

 

Az epe anatómiája a következőképpen néz ki:

 

Máj: Az epe a májban termelődik. Az epe termelése a hepatocitákban történik, majd az epehólyagban tárolódik.

 

Epehólyag: Az epehólyag egy zsákszerű szerv, amely a máj alsó felszínén található. Az epehólyag tárolja az epefolyadékot, amelyet a máj termel. Amikor az étel a vékonybélbe jut, az epehólyag összehúzódik, és az epe a fő epevezetéken keresztül a vékonybélbe jut.

 

Fő epevezeték: A fő epevezeték a májból és az epehólyagból érkező epefolyadékot szállítja a vékonybélbe. Az epevezeték a hasnyálmirigy fő vezetékével együtt a vékonybélbe nyílik.

 

Kis epevezetékek: A kis epevezetékek a májból kiindulva haladnak a fő epevezeték felé. Az epe a kis epevezetékekbe áramlik, majd a fő epevezetéken keresztül a vékonybélbe jut.

 

Az epének fontos szerepe van az emésztőrendszerben, mivel segít az emésztésben és az ételben található zsírok felszívódásában.

 

Az epe főbb funkciói a következők:

 

Zsír emulgeálása: Az epe fő feladata az élelmiszer emulgeálása, különösen a zsíroké. Az epefolyadékban található epe savak segítenek a zsír dropletjeinek apróbb darabokra széttörésében, ami lehetővé teszi a zsírok felszívódását a vékonybélben.

 

Vitaminok felszívódásának segítése: Az epe folyadékban található zsírban oldódó vitaminok, például az A-, D-, E- és K-vitaminok felszívódásához is szükségesek.

 

Toxinok és salakanyagok eltávolítása: Az epefolyadék segít eltávolítani a máj által termelt toxinokat és salakanyagokat a testből.

 

pH-szabályozás: Az epefolyadék savas és lúgos vegyhatásának szabályozása segíti az emésztési folyamatot.

 

Baktériumok elleni védelem: Az epefolyadék antibakteriális hatása van, így segít megvédeni a vékonybélből a baktériumok terjedését.

 

Hasnyálmirigy működésének szabályozása: Az epefolyadék a hasnyálmirigy hormontermelésének szabályozásában is szerepet játszik, amely szintén fontos a megfelelő emésztés szempontjából.

Epe környéki fájdalom egy fiatal nő esetén

Tartalomhoz tartozó címkék: epe epe anatómia epe funkciója