Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az epe szerepe a máj működésében

2023. 03. 23. 14:16:17 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az epe a májban termelődik és a májsejtekből az epevezetéken keresztül a bélrendszerbe jut.

 

Az epeképződés folyamata a májban a hepatocytákban, avagy a májsejtekben zajlik. Az epe fő funkciója az emésztési folyamatban van.

Az epe segít a zsírok emésztésében és felszívódásában, mivel a zsírok vízben nem oldhatóak, így az epe segítségével kisebb részekre bontódnak és a bélrendszerben felszívódnak. Az epe emellett segít az emésztési enzimek és vitaminok felszívódásában is.

 

Az epe további fontos szerepe az epeutak és az epehólyag tisztán tartása.

Az epében található anyagok idővel összeállhatnak, ami az epehólyagban vagy az epevezetékben epekövet okozhat.

 

A máj és az epehólyag összehangolt működésén keresztül biztosítják a test megfelelő anyagcseréjét és az egészséges emésztési folyamatot. Ha az epe működése zavart szenved, akkor az emésztési problémákat és más egészségügyi problémákat okozhat.

 

Az epebetegségek nagyban befolyásolhatják a máj működését és a test egészének egészségét. A máj és az epehólyag kapcsolatát megbolygató betegségek számos különböző panaszt okozhatnak.

 

Az epekövek, például, amikor az epékben kialakuló kristályok összegyűlnek és kővé állnak, súlyos fájdalmat okozhatnak a jobb oldalon a bordák alatt, illetve hányingert, hányást, és étvágytalanságot. Az epekövek okozhatnak epevezeték elzáródást is, ami a sárgaság kialakulásához vezethet, és a máj működését is negatívan befolyásolhatja.

 

Az epehólyag gyulladása vagy epehólyag-gyulladás is okozhat súlyos fájdalmat a jobb oldalon, lázat, hányást és egyéb emésztési panaszokat. Az epehólyag-gyulladás általában az epekőbetegséggel jár együtt, és ha nem kezelik, akkor az epehólyag eltávolítása szükséges lehet.

 

Az epevezeték elzáródása is okozhat sárgaságot, ami akkor fordul elő, amikor az epék által termelt epe nem tud eljutni a bélrendszerbe, és az epe pigmentjei felhalmozódnak a vérben és a bőrben.

 

Az epebetegségek további következményei közé tartozik a májcirrhosis vagy más néven májzsugorodás, amely a máj hegesedéséhez és tartós károsodásához vezet, valamint a májelégtelenség, amely az epeáramlás zavara miatt kialakuló májbetegségek súlyos formája.

Hasi fájdalmakkal küzdő nő

Tartalomhoz tartozó címkék: epe epe szerepe máj máj működése