Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Nemcsak szép, hasznos is: az erdei fenyő 3+1 élettani előnye, amiről érdemes tudni

2020. 04. 29. 09:09:00 Veress Máté - HillVital

A föld egyik legismertebb faféléje szinte biztos, hogy a fenyőfa.

A világon szinte mindenhol megtalálható a fenyő, mindenféle éghajlaton található a fajtáiból. 

A fenyőnek a különböző részeit sokféle dologra szokták hasznosítani. Az erdei fenyőt latinul Pinus sylvestris-nek nevezik. Ez egy ritka koronájú, eurázsiai fenyőféle. Akár 20-35 méter magasra is megnőhet. A sötétzöld színű levelei 4-7 mm hosszúak szoktak lenni. Toboz virágzattal rendelkezik. A rügyei gyantások és akár 6-12 mm hosszúra is megnőhetnek. A tobozok 3-6 cm nagyságúak. Az erdei fenyőben fenyőbalzsam található amit 2 részre lehet osztani. Illóolajra és szárazanyagra vagyis fenyőgyantára.

A rügyeket, a gyantát és a tűleveleket is szokták hasznosítani. A fiatal rügyeit általában március és április környékén szokták begyűjteni azért, hogy illóolajat vonjanak ki belőle. Az említett fenyőbalzsam az erdeifenyő törzsén ejtett vágásokból szivárog ki. A gyógyszeripar a tűlevelekből kinyert illóolajat is felszokta használni. Nem csak 3+1 élettani előnyt ismerhetsz meg hanem többet, ugyanis egy nagyszerű gyógynövényről van szó.

1. Nagyszerű gyógyszer lehet a szájbetegségek ellen. Az ínyed is egészségesebbé teszi. Csupán annyit kell tenned, hogy a gyantát gézbe kötve megfőzöd és a víz felszínén létrejövő gyantát gyűjtöd be. Ezután hideg vízben lehűtheted, végül szárítsd meg és zúzd porrá.

2. A fenyővirág sokat emel a vitalitás szintjén, a friss hajtásai nagyszerűen gyógyítják a bőrbetegségeket, a köszvényt és hajnövesztőként is funkcionál. A kéreg alatt is van egy második réteg, ez a fehér háncs nagyon magas C-vitamin tartalommal rendelkezik és olyan enzimeket tartalmaz amelyek életenergiát adnak. A porrá tört vagy lereszelt kéreg képes az orrvérzést is megállítani valamint gyógyítja a külső sebeket és vérzéseket. Akár égési sebeket is lehet vele kezelni, viszont akkor már szükség van mangalica zsírra vagy ghi vajra, ezzel kell összekeverni és nagyszerű gyógy krémet kapsz.

3. A fenyő fiatal hajtásait ha egy estére forrásvízbe áztatod és elfogyasztod, akkor azzal beállíthatod a menstruációt és a gyakori vizelési ingert is képes csillapítani. Ha megőrölöd a kérgét, akkor nagyszerű pakolást lehet belőle készíteni, de fürdőként is hatásos lehet valamint aranyérre is megoldást jelenthet akár. Csúnya, fertőzött pattanásokra is megoldást nyújt, javítja a vérkeringést és vértisztító hatással is rendelkezik. Képes az egész szervezetet serkenteni. Segíti az emésztést, javítja a légzést és a légutakat.

+1

A fenyőteát is kipróbálhatod ami nagyszerű immunerősítő, de használhatod köhögéscsillapításra vagy influenza ellen is. Nagyon egyszerűen elkészítheted a fenyőteát. Csupán le kell forráznod egy maréknyi fenyőtűt 1 liter vízzel, majd fedd le valamivel és hagyd állni minimum 15 percet.

A nátha ellen nagyon jó a fürdő is. Csupán 250 gramm szárított fenyőlevelet egy vászonzsákba kell tenned és meleg vizes fürdőbe kell mártani. Van egy másik megoldás is mégpedig 250 gramm fenyőtűlevelet tegyél 2 liter forrásban lévő vízbe és hagyd állni 20 percig. Ha ez megvan, akkor szűrd le és add hozzá a fürdővízhez.

Az erdei fenyő nagyszerű hatásai.