Menü

Mi is az az esőkert és miért hasznos? Most kiderül!

Veress Máté - HillVital
2022. 04. 25. 10:12:00

Az esőkert akár nagyon fontos része is lehet a kertednek. Mint azt tudod, az időjárás nagyon nagy hatással van a mezőgazdaságra. Akár kis kertről van szó, vagy akár egy hatalmas gazdaságról, a szárazság és a túl sok csapadék is nagy gondot okozhat.

 

Aki gazda az örül az esőnek, hiszen így tudnak fejlődni a növényei. Viszont sok esetben akár aránytalanul sok eső eshet aztán pedig heteken át szárazság is lehet. Ahhoz, hogy kompenzálni tudd az időjárás szeszélyességét, érdemes egy esőkertet kialakítani.
 

Az esőkert nem vonatkozik az egész kertre, hanem csak egy részére. Az a célja, hogy az esővizet összegyűjtse és tárolja azt. Ez pontosabban azt jelenti, hogy nagyjából 2 napig lehet benne tárolni az esővizet a mélysége pedig maximum 30 cm lehet. Az esőkert nevű terület nem üres, mivel ide ugyanúgy lehet ültetni növényeket mint a kert többi részébe.
 

Viszont erre a területre a nagy vízigényű növényeknek kell kerülnie. Az esőkert képes csökkenteni az elszivárgó víznek a mennyiségét és párolgás után visszajuttatja a légkörbe. Szűri és tisztítja is a talajba jutó esővizet, ez pedig javítja a talaj minőségét. AZ esőkert azért csökkenti az elszivárgó víz mennyiségét, mert csupán addig gyűlik benne a víz, amíg a talaj telítetté nem válik. Amikor eléri a vízmennyiség a talaj felszínét, akkor elkezd párologni.

Esőkertet az év bármelyik szakaszában készíthetsz. Viszont a növények szempontjából a tavasz és az ősz a legalkalmasabb. Az esőkertet ott ajánlott kialakítani, ahol a kertben lefolyik az esővíz. Ha van olyan hely a kertben, ahol a nagy esők során megáll a víz, akkor az lehet a legjobb egy esőkertnek. Legalább 10 méterre kell lennie a háztól, vagy akármilyen építménytől nehogy kárt okozzon benne. Ha esetleg megoldható, akkor az ereszcsatornák egy részét is oda lehet irányítani, hogy a tetőről oda tudjon folyni a csapadék. Ajánlott egy túlfolyót is létrehozni arra az esetre hogy a felesleges vízmennyiség tovább tudjon folyni és ne mélyítse túlságosan az esőkertet.

 

Az esőkert alakja csakis a képzeleten múlik. Ha viszont van a háznál kisgyerek, akkor mindenképpen el kell keríteni, hogy ne tudjon bejutni. A legideálisabb talajkeverék az esőkert számára 60%-ban homokot, 20%-ban komposztot és 20%-ban felső talajt tartalmaz. A nem áteresztő talajrészt érdemes eltávolítani és áteresztő talajra cserélni.
 

Az esőkert tehát egy természetes és nagyon szépen mutató módja annak, hogy az esővizet megőrizd és újrahasznosítsd.

Az esőkert hasznossága.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!