Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mire van szüksége az immunrendszernek betegség után?

2022. 12. 07. 09:48:00 Veress Máté - HillVital

Az immunrendszert is táplálni kell akárcsak a lelket vagy a testet. A téli időszakban nagyon gyakoriak a megfázások, éppen ezért fontos, hogy az immunrendszeredet is tápláld.


Az immunrendszer egy nagyon összetett védelmi rendszere a testnek, mégis egyszerűen működik. Az a feladata az immunrendszernek, hogy ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt távolítsa el és semmisítse meg.

Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan kell táplálkozni és így az étrendedből tudod fedezni azokat a tápanyagokat amelyek kulcsfontosságúak az immunrendszer számára. Viszont egy betegség utáni lábadozás idejében szüksége van az immunrendszernek az extra támogatásra és fel kell tölteni azt. Ilyenkor a vírusok könnyedén áthatolnak a gyenge immunrendszeren. Valamint ha plusz tápanyaghoz jut a szervezet, akkor hamarabb fog gyógyulni is a betegségből.


Több szakember szerint is naponta legalább 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani valamint 25-35 gramm rostot is. A túlzottan zsíros, cukros és sós ételeket pedig érdemes kerülni. A napi menüben mindenképpen szerepeljen teljes kiőrlésű gabona, hal illetve tejtermék is. A húsfélék közül érdemes inkább a fehér és sovány húsok közül választani.

 És persze a vitaminokra és az ásványi anyagokra van a legnagyobb szükség. Kulcsfontosságú a D-vitamin, főleg a téli hónapokban mivel egyre kevesebbet süt a nap. Nagyon fontos még a C-vitamin, a cink, a vas és a szelén is. Ezek mind elengedhetetlenek az erős immunrendszer számára. A B-vitaminok közül még nagyon fontos a B1-, B6- és a B12- vitamin is. Ezekkel viszont érdemes csak mértékkel bánni, mivel a baktériumok szaporodását támogatja a magas B-vitamin ellátás.


A zöldségek és gyümölcsök mellett érdemes még étrend-kiegészítőket is szedni, mivel nem minden esetben tud az ember mindent pótolni az ételekből vagy legalábbis nem mindig tudja a kellő mennyiséget.


Mire van szüksége az immunrendszernek betegség után?