Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az immunrendszerünkről

2021. 03. 11. 11:06:00 Sági Zsolt - HillVital

Az egyik ember egy kis megfázásba is belebetegszik, de vannak, akik egy komolyabb betegségből is meggyógyulnak.
 

Mért van ez? A választ máris megtudhatod.
 

Vannak emberek, akik még hetven-nyolcvanéves korukban is remek egészségnek örvendenek, vannak viszont, akik már negyvenévesen számos betegséggel küzdenek.
 

Ez mind az immunrendszerünknek köszönhető. Az immunrendszer lényegében a szervezet védekező mechanizmusa.
 

Nem tudjuk, hol található, de az immunrendszer lényegében a fertőzés elleni védekezésben résztvevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Ennek a szervrendszernek a működése az immunitásban nyilvánul meg. Az immunitás szó jelentése lényegében védettség, mentesség. Az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis a szervezet számára idegen anyagokat. S ha mégis találkozik idegen anyaggal, akkor azt el tudja távolítani, meg tudja semmisíteni. Ez az immunitás lehet velünk született vagy szerzett immunitás. Az immunrendszert gyengítheti az időjárás, a stressz, a helytelen táplálkozás, a nem elegendő mennyiségű és minőségű alvás, a mozgásszegény életmód.
 

Tehát, ha erősíteni akarjuk immunrendszerünket, a fent említett életmódbeli elemeket kell egyensúlyba hozni.
 

A velünk született immunitás lényegében nem igényel "tanulást", azaz nem igényli, hogy az immunrendszer előzetesen kórokozóval találkozzon. Ez azonban az jelenti, hogy ez az immunitás nem specifikus a kórokozókkal szemben.
 

A szerzett immunitás abban különbözik, hogy az immunrendszerünk már valamilyen módon találkozott a kórokozóval. Erre az immunrendszer kétféle módon is szert tehet. Lehet természetes, valamint mesterséges is.
 

A természetesnél arra kell gondolnunk, ha egy kórokozó megfertőz minket, és az immunrendszer aktiválódik. Ha az immunrendszer legyőzi az adott betegséget okozó anyagot, akkor az ellene felhasznált antitestet megjegyzi. Így legközelebb ugyanezzel a betegséggel szemben az immunrendszer már felkészült lesz.
 

A mesterségesen szerzett immunitás annyiban különbözik, hogy ezen eljárás során egy védőoltásban vagy már kész antitesteket kap az immunrendszer, vagy pedig legyengített kórokozókat, amik ellen az immunrendszer képes védekezni. Ez általában olyankor fordul elő ha egy adott kórokozó kijátssza az immunrendszer működését vagy pedig annyira súlyos, hogy a szervezet képtelen ellene küzdeni. Kész ellenanyagot akkor alkalmaznak, ha már megfertőződtünk de az immunrendszerünk még nem rendelkezik a betegség elleni immunitással.
 

Immunrendszerünket érdemes folyamatosan "ébren" tartani, hiszen egy legyengült immunrendszer sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, mint egy "erős" immunrendszer.
 

Mi is az az immunrendszer, mit kell róla tudni?