Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Inkontinencia, avagy mindent a vizelettartási problémáról

2016. 07. 06. 14:17:00 Sági Zsolt - HillVital

A vizelettartási problémák elég sok ember életét keserítik meg, jóval több emberét, mint azt gondolnánk. 
 

Az inkontinencia lényegében nem betegség, hanem egy állapot, egy tünet, de sajnos sokan tabuként kezelik.

Az inkontinencia jelentése nem más, mint az akarattól függetlenül jelentkező húgycsövön keresztül történő vizeletvesztés. 
 

Egyes felmérések szerint minden ötödik embernek problémája van a vizelettartási képességével.
 

Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő. A nőknél kétszer olyan gyakori, mint a férfiaknál. Leggyakrabban a szülés után, illetve a változókorral alakul ki.
 

A következő helyzetekben fordulhat elő leginkább: köhögés, tüsszentés, nevetés, nagyobb súly emelése, lépcsőzés, futás, szex.

Sokszor életmód-változással is sokat tehetsz. Az ivási és táplálkozási szokások változtatása bizonyos esetekben elegendő. Lehet, hogy csökkenteni kell a koffein vagy az alkohol fogyasztását. Van, akinél a lefekvés előtti folyadékbevitelt megszorítása is elegendő. De a háttérben meghúzódó betegségek kezelésével is sikert érhetsz el. Tanácsos az intim torna alkalmazása is.  
 

Nagyon fontos a lelki támogatás.

Az inkontinens betegek önbecsülése nagyon alacsony szinten mozog. Meg kell érteni, hogy emiatt ne hagyjuk abba a megszokott tevékenységeinket: sport, kirándulás.
 

Az inkontinencia okai, fajtái
 

Terheléses, stressz inkontinencia
A záróizom működése valamilyen fizikai terhelés, hatására történik. Ilyen lehet például az emelés vagy a tüsszentés.

 

Késztetéses inkontinencia
Erős vizelési inger, amely nem elnyomható és vizeletvesztéssel jár. Ennek hátterében beidegzési zavarok állhatnak, melyet gyógyszeres kezeléssel orvosolhatnak.

 

Reflex inkontinencia
Neurogén betegség vagy állapot, amely akaratlan, inger nélkül jelentkező vizeletvesztést okoz.

 

Túlfolyásos inkontinencia
A húgyhólyagban visszamaradó vizelet cseppekben távozik. Ennek oka lényegében húgyúti fertőzés vagy tágulat is lehet.

 

Az inkontinencia kezelése

Újabban forgalomba hoztak olyan inkontinenciabetéteket, amelyeket kifejezetten az aktív életet és mozgást kedvelő hölgyek számára fejlesztettek ki. Viselése olyan, mintha nem is léteznének. Teljesen észrevétlenek, a teljes szabadság érzetét nyújtva. Bárhova mész, bármilyen programra hívnak, mindig nézd meg, hogy hol van a legközelebbi mosdó.

Ezen kívül fontos megérteni azt, hogy a kezelés megkezdéséhez fontos a diagnosztizálás, ugyanis több kiváltó oka is lehet, melyek befolyással lehetnek a kezelési folyamatokra. Késztetési inkontinencia esetén lehetőség van gyógyszeres kezelésére, míg a terheléses esetben életmódváltás vagy intimtorna nyújthat javulást. Ezeken kívül pedig szóba jöhet a műtét is.
 

Hosszabb utazás előtt ne egyél, igyál túl sokat.

Lehetőleg próbálj vonaton vagy repülőn az illemhely közelébe ülni, hogy bármikor könnyedén megközelíthető legyen, így nem okoz problémát a fehérnemű cseréje sem. Tanácsos több nedves és száraz törlőkendőt is magaddal vinni, és szerezz be elég betétet is az útra. Vigyázz, lehet, hogy külföldön sokkal drágább lesz beszerezni. Ami a legfontosabb: engedd el magadat, ne szorongj, inkább élvezd az önfeledt kikapcsolódást.
 

Az inkontinencia okai és kezelése.