Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az iszkémiás szívbetegség és a stroke

2024. 05. 30. 10:11:34 HillVital

A szív- és érrendszeri betegségek olyan kórképek, amelyek a szív és/vagy az erek rendellenes működésével, elváltozásaival kapcsolatosak.

 

Ezek a betegségek lehetnek öröklött hajlam, életmódbeli tényezők vagy más egészségügyi problémák eredményei.

 

Szívbetegségek:

 • Szívizomgyulladás (myocarditis): A szívizom gyulladásos reakciója, amely zavarhatja a szív normális működését.

 • Szívelégtelenség (heart failure): A szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a testbe, ami légzési nehézségeket és más tüneteket okozhat.

 • Szívritmuszavarok (arrhythmias): A szívritmus zavara, amely lehet túl gyors, túl lassú vagy szabálytalan.

 • Szívroham (heart attack): Amikor az egyik vagy több koszorúér elzáródik, ami a szívizomnak a vérellátásának hirtelen megszűnését okozza.

 

Érrendszeri betegségek:

 • Magas vérnyomás (hypertonia): A vérnyomás állandóan magas szintje, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

 • Érelmeszesedés (atherosclerosis): Az érfalakban plakkok alakulnak ki, ami szűkíti vagy blokkolja az erek áteresztő képességét.

 • Stroke: Amikor az agyba vezető erek elzáródnak vagy szakadnak, ami az agy károsodását okozza.

 • Visszértágulat (varicose veins): A vénák kibővülése és kitágulása, amelyek általában lábakon jelentkeznek.

Az iszkémiás szívbetegség (ISCVD) olyan állapot, amely akkor következik be, amikor a szívizom nem kap elegendő vért és oxigént a szükségletei kielégítéséhez. Az iszkémia az az állapot, amikor az erek elzáródnak vagy beszűkülnek, ami megakadályozza a megfelelő vérellátást a szívizomhoz.

 

Az ISCVD a szívbetegség egyik leggyakoribb típusa, és magában foglalja a szívrohamot és a stabil vagy instabil anginát.

 

Stabil angina pectoris: Ez az állapot olyan mellkasi fájdalmat okoz, amelyet a szívizom elégtelen vérellátása okoz. Általában fizikai aktivitás vagy stressz okozza, és általában megszűnik a pihenéssel vagy a gyógyszerek szedésével.

 

Instabil angina pectoris: Ez a típusú angina súlyosabb, mert a mellkasi fájdalom hirtelen és előre nem látható módon jelentkezik. Ez a jelenség azt jelezheti, hogy a betegség előrehaladott állapotban van, és komolyabb kockázatot jelent a szívrohamra.

 

Szívroham (myocardialis infarctus): Ez akkor fordul elő, amikor egy vagy több koszorúér teljesen elzáródik, és a szívizomnak hiányzik a vér és az oxigén. Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényelhet, mivel a szívizomsejtek gyorsan elhalhatnak, ha nem kapnak elegendő vért.

 

Az iszkémiás szívbetegség kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, az elhízás, a fizikai inaktivitás és a családi anamnézis. A diagnózis és a kezelés az érintett személy egyedi klinikai helyzetétől függ, de általában magában foglalja az életmódbeli változtatásokat, gyógyszereket, intervenciós eljárásokat (például angioplasztika vagy stentelés) és szükség esetén műtéti beavatkozást. A rendszeres orvosi ellenőrzések és a megfelelő kezelés segíthet csökkenteni a szövődmények kockázatát és javítani az életminőséget.

A stroke, más néven agyvérzés vagy agyi érkatasztrófa, az agyra irányuló véráramlás hirtelen megszakadása vagy jelentős csökkenése miatt kialakuló kóros állapot.

 

Ez az oxigén- és tápanyaghiány súlyos agykárosodást okozhat, ami súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve az életveszélyes helyzeteket is.

 

A stroke két fő típusa van:

 1. Ischaemiás stroke: Ez a leggyakoribb típus, és az agy artériáinak elzáródása vagy beszűkülése miatt alakul ki. Ez az állapot az agyi vérellátás hirtelen megszűnéséhez vezet, általában a koszorúér elzáródása vagy egy vérrög miatt.

 2. Vérzéses stroke: Ez akkor következik be, amikor egy agyi artéria megreped vagy szakad, ami vérzést okoz az agyban vagy a környező szövetekben. Ez a típusú stroke gyakran az artériás falak gyengeségéből vagy azok megrepedéséből adódik.

 

A stroke tünetei hirtelen jelentkeznek, és gyakran tartalmazzák az egyik vagy több következőt:

 • Lábban vagy karban fellépő gyengeség vagy zsibbadás, gyakran csak az egyik oldalon

 • Beszédzavarok, beleértve a beszédértés, beszédképtelenség vagy zavaros beszédet

 • Látásproblémák, például homályos látás vagy látáskárosodás egyik szemben

 • Erős fejfájás, különösen ha hirtelen jelentkezik és nem korábbi állapot része

 

A stroke kezelése sürgősségi orvosi ellátást igényel. Az ischaemiás stroke esetén a terápia általában vérrög-oldó gyógyszerek vagy intervenciós eljárások, például mechanikus thrombectomy, amelyek célja a vérrög eltávolítása. A vérzéses stroke esetén azonnali orvosi ellátásra van szükség a vérzés leállítására és a szövetkárosodás minimalizálására.

 

A stroke kockázati tényezői közé tartozik a magas vérnyomás, a dohányzás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a túlsúly, a fizikai inaktivitás és a korábbi stroke vagy átmeneti ischaemiás roham (TIA) előfordulása. Az egészséges életmód, a rendszeres orvosi ellenőrzések és a kockázati tényezők kezelése segíthet csökkenteni a stroke kockázatát.

 

Az ISCVD a szívbetegség egyik leggyakoribb típusa