Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Fontos a B12- vitamin a szervezet számára!

2019. 05. 20. 07:45:00 Sági Zsolt - HillVital

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, és a megléte nagyon fontos a vörösvérsejtek kialakulásában, de hozzájárul az idegsejtek megfelelő egészséges működéséhez is.

Röviden szólva a B-12 vitamin nagyon fontos a szervezet számára.

A B12- vitamin hiánya sajnos lassan, de fokozatosan károsítja a szervezetet. Egyik leggyakoribb tünete a fáradékonyság, a kimerültség, a légszomj és a szabálytalan szívverés. Ezek többnyire azért alakulnak ki, mert a B12- vitamin hiánya vérszegénységet okoz. Ha nem teszünk semmit, a B12 hiánya miatt idegrendszeri problémák is kialakulhatnak. Az idősebbeknél csökkenhetnek a kognitív képességek, ha nem pótolják ezt a vitamint.

A B12- vitamin hiányának hátterében állhat többféle probléma is, pl.: gyulladásos bélbetegség, autoimmun betegség, felszívódási zavar, helytelen táplálkozás vagy alkoholizmus. Vegán étrend esetén fontos lehet a B12- vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő szedése.

A B12-vitamin megtalálható a következő ételekben.

A húsok nagyon sok B12-vitamin tartalmaznak. Ilyen például a sovány bárány és juhhús. A sertés comb, karaj és a csülök is tartalmaz valamennyit.
A halak közül nagyon sok B12- vitamint a lazac, a ponty és a hering is.

A tej is tartalmaz abból is a kecsketej, a juhtej.

A tejtermékek vagyis a kefir, a joghurt, tejszín és a túró is tartalmazza a vitamint.
A sajtokban is nagyon sok B12-vitamin található. A legjobb a trappista, az edami, az ementáli és a parenyica. A tojás sárgája és a fehérje is tartalmazza a B12-vitamint. Egy általános táplálkozás során a táplálékok B12-vitamin tartalmának csak a 75%-a hasznosul fel a szervezetben.   

Ahhoz, hogy felszívódjon mindenképpen elengedhetetlen az egészséges bélflóra.

Azt tudni kell, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás megnöveli a B12- vitamin szükségletet. A folsavban gazdag étrend (sok gyümölcs, saláták, spenót és sóska) nagyon jó lehet a vitaminhiány kiküszöbölésére, de ez csupán átmeneti állapot attól még pótolni kell a B12-vitamint. Az emberi vastagbélben is létrejön a B12-vitamin de ez nem tud hasznosulni, mivel a vastagbélből nem szívódik fel, hanem kiürül a bélsárral együtt.     

B-12 vitamin fontossága