Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ha kevés a B-vitamin, ilyen tünetek jelentkeznek

2024. 01. 25. 14:21:00 HillVital

 

A B12-vitamin (Kobalamin) egy vízben oldódó vitamin, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében. 
 

 

 

 

Ha nincs elég B12 a szervezetünkben, az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • Alig tudunk ébren maradni még úgy is, hogy teljesen átaludtuk az éjszakát. A fáradtság az első jele a B12-vitamin hiánynak, ugyanis hozzájárul a vörös vérsejtek termeléséhez, amelyek az oxigént szállítják a szervekhez.

  • Továbbá, ha a vörös vérsejtek nem jutnak elég oxigénhez, akkor az izmaink elgyengülnek, és azt vesszük észre, hogy egy könnyebb fizikai munka is rendkívül megerőltető lehet. Így ha ilyen tünetek jelentkeznek, érdemes első körben B12 hiányra gyanakodni.

  • Különös dolgokat tapasztalunk a testünkben, sokszor fordul elő, hogy bizsergést érzünk, olyat, mintha ezer tűvel szurkálnának. Ez pedig azért van, mert az idegsejtek nem jutnak elég oxigénhez, így nem tudják megfelelően ellátni feladatukat.

  • Hirtelen megfeledkezünk alapvető dolgokról, vagy összekeverünk ezt-azt. Ez nem azt jelenti, hogy felütötte a fejét a demencia, csupán B12-vitamin hiány alakulhatott ki.

  • Szédülünk, ha megmászunk egy kisebb lépcsőt, vagy bármilyen nagyobb, megerőltetőbb testmozgást végzünk. Ez is annak a jele, hogy kevés B12-vitamin van a szervezetünkben.

  • Az érzelmi kitöréseket, labilitást is okozhatja B12-vitamin hiánya. Amennyiben gyakran elkezdünk sírni, sokkal érzékenyebbek vagyunk, máskor meg hamar idegessé, ingerlékennyé válunk, érdemes pótolni ezt a fontos vitamint.

  • Szemrendellenességek, látászavarok is kialakulhatnak, ha hosszú ideig B12-vitamin hiány áll fenn. Konkrétan érzékenyek leszünk a fényre, dupla látás jelentkezhet.


 

Két lehetséges megoldás van a pótlására:

1. Megfelelő táplálkozással. B12-vitamint kizárólag mikroorganizmusok képesek előállítani. Megtalálható az állati eredetű termékekben, pl. húsokban, halakban, a tenger gyümölcseiben, tejben, sajtokban és tojásban, illetve belsőségekben, azaz májban, vesében, szívben. A savanyú káposztában (a savanyítás folyamatában mikroorganizmusok vesznek részt), és a homoktövisben is előfordul.

2. Vitaminok szedésével. 
A HillVital  B-KOMPLEX VITAMINja, a napi bevitel 100%-át fedezi. Ezen kívül olyan hasznos összetevőket tartalmaz mint a B1, B2, B6, Niacin, Pantoténsav, Folsav, Biotin. Ezek a további hasznos összetevők biztosítják a teljes B-vitamin család pótlását. 

    

Tartalomhoz tartozó címkék: b12 hiány Kobalamin hiány