Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Baktériumok nélkül nincs élet

2019. 11. 10. 13:01:00 Sági Zsolt - HillVital

A baktériumok, a mikrobák és a gombák az egészségünket szolgálják.

Hogyan?

Ne ijedj meg, de a szervezetünkben kb. hatmilliárd állati és növényi élősködő található. Tízszer annyi, mint emberi sejt. A baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, de akad néhány fertőző megbetegedést kiváltó kórokozó baktérium is.

„Albérlőink” nagyobbrészt baktériumok.

Nélkülük képtelenek lennénk védekezni a betegségek támadása ellen.  A baktériumok nagy része a bőrön található, illetve az emésztőrendszerben. A bőrön találhatók visszaverik a kintről támadó betegségeket. A bélben élő baktériumok gondoskodnak az egészséges bélflóráról és a cukoranyagcseréről. A gyomorban lévő baktériumok védenek minket az étellel bevitt kórokozókkal szemben. Sajnos a sok indokolatlan antibiotikumos kezelések következtében sok olyan típus kifejlődött, amelyek ellenállnak az antibiotikus kezeléseknek. A túlzott higiénia pedig sajnos kiírtja a jó mikrobákat is, így a védelem elvész a betolakodókkal szemben.
 

Ilyen jótékony baktériumok például a probiotikumok

A bélflóra nagyobbrészt jótékony mikroorganizmusokból, probiotikumokból áll, melyek megakadályozzák a kórokozók megtelepedését valamint fontos szerepet kapnak az olyan táplálékok lebontásában, melyet a szervezet nem képes megemészteni.
 

Probiotikumnak nevezhetők azon baktériumok, melyek többféle pozitív hatással vannak a gazdaszervezet egészségi állapotára. Szerepet játszanak a tápanyagok lebontásában, a vitamintermelődésben, az immunrendszer erősítésében, valamint a kórokozók elpusztításában is.
 

A bélflóra egyensúlya azonban nem állandó. Mivel a jó bélbaktériumok rendkívül sérülékenyek, ezért gyakran felborulhat az egyensúly. A helytelen táplálkozás, betegség, stressz valamint gyógyszeres kezelés során könnyen sérülhetnek, így számuk lecsökkenhet.

A bélflóra egyensúlyának elbillenése kellemetlen bélrendszeri tüneteket produkálhat, mint például hasmenés, puffadás, székrekedés, emésztési panaszok.

 

Ismerd meg a baktériumokat.