A balzsamecetet a 16 században Modenában került először az asztalra.
Akkoriban még szirupként és gyógyszerként lehetett megvásárolni a gyógyszertárakban.
A balzsamecet elkészítése azzal kezdődik, hogy a fehér szőlőfajtát, a trebbianót leszüretelik aztán musttá erjesztik. A mustot ezután óvatosan felmelegítik, majd sűrűre forralják addig amíg sötétbarna szirup nem lesz. Ezután öreg borecettel keverik össze a szirupot azért, hogy az erjedés elinduljon, végül fahordókba töltik bele. Először nagy 200 literes hordókba töltik bele aztán egyre kisebb hordókba kerül és végül már csak 15-20 literes hordókba kerül. A balzsamecet ízének a kialakításában is nagy szerepet játszik a hordó fajtája. A legjobb hordók a tölgy, az akác, a gesztenye és az eperfahordó.
Érdemes annyit tudni a balzsamecetről, hogy alapanyaga a szőlő. Nagyon gazdag antioxidánsokban és mikrotápanyagokban. A valódi balzsamecet nem tartalmaz színezéket és ízesítőket, eléggé drága, viszont nem kell belőle sok.
A balzsamecet színe sötétbarna már szinte majdnem fekete.
Maga az ecet sűrű és fényes, az illata jellegzetes és enyhén édeskés ízzel rendelkezik. Nagyon finom salátaönteteket, pácokat és szószokat is lehet belőle készíteni. Nem csupán zöldségekhez hanem gyümölcsökhöz is nagyszerű lehet. A balzsamecet hatásai között megemlíthető, hogy C-vitamin tartalma miatt védelmet nyújthat a fertőzések ellen és sokkal gyorsabban fogsz meggyógyulni a betegségekből. Inkább a téli időszakban lehet előnyösebb a fogyasztása. Segít megőrizni a bőr egészségét is. Találhatóak benne mikrotápanyagok, ezeknek köszönhetően segít csökkenteni a magas koleszterinszintet.
A kutatások szerint a balzsamecet fogyasztása nagyban javítja az inzulinra adott válaszreakciót, ezért a fogyasztása nagyon előnyös lehet azoknak akik inzulinrezisztenciával küzdenek és a cukorbetegeknek. Akár napi 3 evőkanálnyi balzsamecet sokat javíthat a beteg állapotán.
Található benne C-vitamin, ami erősíti az immunrendszert és a bőrünk egészségét.
A legtöbb ízesítő általában elég sok nátriumot tartalmaz, ami növelheti a magas vérnyomás rizikóját. A balzsamecetben kevesebb só van, ezért nagyon egészséges megoldás. Azok számára is rendkívül előnyös, akik szeretnék a szív-és érrendszeri betegségeket megelőzni. Fogyasztásának köszönhetően hatékonyabbá teszi az emésztést, ezáltal a szervezet jobban tudja hasznosítani a vitaminokat, a tápanyagokat és a fehérjéket. Segíthet a súlyunk normalizálásában is, mivel kevés kalóriát tartalmaz.