Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mit tehetünk benőtt köröm ellen?

2016. 08. 31. 14:53:00 Sági Zsolt - HillVital

Elég sok embernél alakult már ki ez a nem is olyan ritka betegség, mint a benőtt köröm.

Mitől alakul ki, és mit tehetünk ellene?

Egyszerűen vannak olyan emberek, akiknek a lábkörme eleve úgy nő, hogy esetükben szinte el­kerülhetetlen a probléma kialakulása. Ez a betegség lényegében az, amikor a körömszél a körömsánc alá nő, a körömágy begyullad. A betegek a körömszél fájdalmas duzzanatától szenvednek, kezeletlen esetben vadhús is képződhet, esetleg gennyesedik. A fájdalom előbb-utóbb állandósul.

De mi okozza?

Elsősorban a nem megfelelő körömvágás. Sokan a lábkörmüket is  a kézkörmökhöz hasonlóan ívesre akarják vágni, így a beteg saját maga idézi elő a benövés lehetőségét. Kiváltó ok lehet még a divatos, túlságosan szűk orrú cipők viselése is, mely a lábujjakat egymáshoz préseli. A mechanikai irritáció okozta bőrkeményedés is vezethet a benövéshez.

Mit tehetünk ellene?

Itt is –mint oly sok minden másnál- a megelőzés nagyon fontos. A helyes körömápolási szokások betartásával talán megelőzhető a probléma. Körömvágás előtt pár percig áztassuk a lábfejünket me­leg vízben. A felpuhult körmöt könnyebb egyenesre vágni. A széleket ne kere­kítsük le, csak finoman reszeljük le a sarkokat, hogy ne maradjanak élesek. Ha beszakad, ne tépkedjük, hanem ollóval vágjuk le! A cipő vásárlásakor figyeljünk a kényelemre. Otthon, illetve meleg időben viseljünk nyitott orrú láb­belit. A szoros cipő csak még mélyebbre nyomja a körmöt a sérült bőrbe. A he­gyes orrú lábbeli a benőtt köröm egyik legnagyobb ellensége! De a szűk zokni vagy harisnya is hozzájárulhat a köröm benövéséhez, hiába bő és kényelmes a cipő.

Ha már megtörtént a baj, áztassuk be a lábunkat sós, langyos vízbe.

Egy lavórba tegyünk egy evőkanál sót, és áztassuk benne a lábunkat kb. 15 percig, majd öblítsük le!  A só fertőtlenít, csillapítja a duzzanatot is.  Ha a bőr felpuhult, mártsunk egy tiszta fogpiszkálót gyógyszertári alkoholba, majd ennek segítségével óvatosan nyomjunk egy kis darab steril gézt a lábköröm éle és az érzékeny bőrfelület közé. A köröm így nem tud belevágni a bőrünkbe, illetve a hús felett fog to­vábbnőni, amelybe korábban belenőtt. Ezt ismételjük meg mindennap egy tiszta gézdarabbal.

Sajnos sok esetben a műtét elkerülhetetlen, de ez sem nyújt 100 %-os megoldást. Gyakran utána is újra előjöhet a probléma, különösen akkor, ha ismételten szem elől tévesztjük a megelőzést. 
 

A benőtt körmök gyógyítása.