Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezek a betegségek jelzik, ha több B-vitaminra van szükséged!

2022. 07. 25. 09:37:00 Veress Máté - HillVital

Nyolcfélét lehet megkülönböztetni a B-vitaminból. Tehát nem csupán a szervezetben betöltött szerepe lehet sokféle, hanem a tünetek is változatosak lehetnek, amikor a test azt jelzi, hogy B-vitaminra van szüksége.

 

Érdemes először is tudni, hogy a B-vitaminok vízben oldódó vitaminok. A sejtosztódásban van nagyon fontos szerepük. Mivel sokféle funkciót töltenek be, ezért több lehet a tünet is. A legtöbb esetben nem csupán 1 B-vitamin hiányáról van szó, hanem többről is. Ha viszonylag változatos az étrended, akkor a krónikus vitaminhiány nagyon ritka, de az enyhébb vitaminhiánynak is lehetnek kellemetlen következményei.

 

A B-vitamin hiány kialakulására fokozottan hajlamosak az idősek, mivel nálunk romlik a vitamin felszívódásának a hatékonysága. Nagy mértékben növeli a B-vitamin hiányt a túlzott alkohol fogyasztás is. Egyes krónikus betegségek és gyógyszerek is befolyásolják a B-vitaminok felszívódását.


A legsúlyosabbnak a B1- és a B3- vitamin hiányát tartják. Ezek akár az életet is veszélyeztető betegségeket is okozhatnak. A B1-vitamin hiány a beriberi míg a B3-vitamin hiány a pellagra nevű betegséget okozhatja.


Ha nem viszel be elegendő B2-vitamint, akkor legfőképpen bőrproblémák alakulhatnak ki, mint bőrgyulladás, viszketés, vagy a száj sarkának kiszáradása. Kialakulhat még torokfájás és nehézkes nyelés is. Szintén a bőrön látszik meg a B5-vitamin hiánya is. Pattanások alakulhatnak ki valamint a bőr érzékennyé válhat.

A B6-vitamin legfőbb jelei, a hámló és viszkető bőrgyulladás, elváltozások a nyelven és a száj nyálkahártyáján. Létrejöhetnek memóriazavarok és kognitív zavarok is.

A B7-vitamin hiány sok esetben nem szokott problémát okozni a felnőtteknél. Súlyosabb esetben a haj és a köröm elvékonyodásához vezethet, hajhullás alakulhat ki és a töredezett köröm is. Várandós hölgyeknél megnőhet a B7-vitamin hiányának a rizikója.

A B12-vitamin hiánya elsősorban vérszegénységet okozhat valamint romlanak a kognitív funkciók is. Kialakulhat fáradékonyság, állandó kimerültség, gyengeség, végtagok viszketése valamint lelki problémák is mint a depresszió vagy idegesség.


Mindenképpen érdemes pótolni a B-vitamint étrend-kiegészítők formájában is, hogy biztosan elegendő mennyiség jusson be.

Ezek a betegségek jelzik, ha több B-vitaminra van szükséged!