Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az ekcéma leggyakoribb tünetei!

2023. 01. 18. 09:10:00 Veress Máté - HillVital
 
Cikkek a témában
 

Az ekcéma (atópiás dermatitisz) egy gyakori bőrbetegség, amely a bőr viszketését, duzzanatát, vörösességét és hámlását okozza. A tünetek általában a test bizonyos részein jelentkeznek, például az arc, a karok és a lábak bőrén.
 

 

Az ekcéma tünetei közé tartozik:
 

Viszketés

Az ekcéma által okozott viszketés egy komplex folyamat eredménye, amely a bőrben lévő idegvégződések, a bőr gyulladása és az immunrendszer reakciója miatt alakul ki.

A bőrben található idegvégződések kétféle jelzést küldhetnek az agynak: a fájdalom- és a viszketésjelzést. Az ekcémás bőrben a gyulladás miatt a bőrben található idegvégződések túlérzékenyek lehetnek, ezáltal a viszketés jelzéseket küldik az agynak, ami viszketést okoz.

 

Az ekcéma jellegzetes tünetei.

Vörösesség

A bőr vörössé válik és duzzadt lesz a betegség első jelei miatt.
 

Hámlás

Az ekcéma által okozott hámlás egy következménye a bőr gyulladásának és a viszketésének. Amikor az ekcéma viszket, a beteg általában dörzsöli a bőrét, ami eltávolítja a bőr felső rétegét, és hámlást okoz. A hámlás a bőr felszínén lévő sejtek elhalásának következménye, ami a gyulladásos folyamat következménye.

 

Repedések
 

Az ekcéma által okozott repedezett bőr a bőr kiszáradásának és a gyulladásos folyamatoknak a következménye. Az ekcéma miatt a bőr kiszárad, ami megnehezíti a bőr védelmét és rugalmasságát, ami hajlamossá teszi a repedezésre. A gyulladás is hozzájárul a repedezett bőr kialakulásához, mivel a gyulladás miatt a bőr vörös és duzzadt lesz, ami a bőr rugalmasságát csökkenti, és hajlamossá teszi a repedezésre.
 

Váladékozás
 

Az ekcéma által okozott váladékozás a bőr gyulladásának és a bőr felszíni védekezőrendszerének a következménye. A gyulladás miatt a bőrben található sejtek több váladékot termelnek, ami váladékozást okoz. Ez a váladék lehet kisebb de akár nagyobb mennyiségű is, az a gyulladástól függ. Az ekcémás bőrben a bőr természetes védekezőrendszere is megtámadhatja a bőr, ami tovább fokozza a gyulladást és a váladékozást.

 

Az ekcéma súlyossága változó lehet, és az egyes embereknél időről időre javulhat vagy romolhat. Az ekcéma tünetei általában jól reagálnak a bőrápoló termékekre, mint például a hidratálókra és a gyulladáscsökkentő gyógynövényes krémekre, de súlyosabb esetekben szteroidos krémekre is szükség lehet. Orvosi kezelésre is szükség lehet, ha a tünetek nem enyhülnek a krémekkel való kezeléssel.
 

Az ekcéma kezelése gyógynövényes krémmel.