Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az ekcéma gyakori okai!

2023. 01. 23. 10:32:00 Veress Máté - HillVital
 
Cikkek a témában
 

Az ekcéma, vagy atópiás dermatitis, egy krónikus, gyakran fellángoló bőrbetegség, amely gyakori, viszkető, piros, hámló kiütésekkel jár. Az okai valószínűleg összetettek, és a genetikai hajlam, a bőrbarrier-rendellenességek és a környezeti tényezők együttesen játszanak szerepet.

 


 

Az ekcéma genetikai hajlamát jelentősen befolyásolja a bőrbarrier-rendellenességek és a környezeti tényezők, de a genetikai tényezők is jelentős szerepet játszanak. Az ekcéma esetében a genetikai hajlam azt jelenti, hogy ha valakinek rokonai között van ekcémás, akkor nagyobb az esélye, hogy nála is ekcéma fog kialakulni.
 

A genetikai hajlamot jellemző génkészletek jelen vannak a bőrbarrier-rendellenességekben, amelyek miatt a bőr kevésbé ellenálló a külső hatásokkal szemben, és hajlamosabb a vízvesztésre és az irritációra. Az ekcéma genetikai hajlamát jellemző génkészletek között szerepelnek olyanok, amelyek felelősek a bőr hidratálásáért, a gyulladásos folyamatok szabályozásáért és a bőr védekező képességének fenntartásáért.
 

Az ekcéma akár örökletes is lehet.


Az ekcéma környezeti tényezői közé tartoznak azok a faktorok, amelyek a bőrre és a testre gyakorolt hatásaik miatt kedvezőtlenül befolyásolják a betegség kialakulását és súlyosságát.
A környezeti tényezők közé tartoznak például a stressz, a háztartási vegyszerek, a ruházat anyagai, a túl sok fürdőzés és a túl sok mosás, valamint a túlzott szárazság vagy páratartalom a lakásban.

 

A stressz egy olyan környezeti tényező, amely kedvezőtlenül befolyásolhatja az ekcéma tüneteit. A stressz elősegítheti a gyulladásos folyamatokat, és megnehezítheti a bőr állapotának javulását. A stresszkezelés, mint például a relaxációs technikák, a jóga, a meditáció és a pszichológiai terápia, segíthet enyhíteni az ekcéma tüneteit.
 

Az ekcémát fokozza a stressz.


A háztartási vegyszerek, mint például a mosószerek és az öblítők, kedvezőtlenül befolyásolhatják az ekcéma tüneteit.
Az ilyen vegyszerek irritálhatják a bőrt, és megnehezíthetik a bőr állapotának javulását. A háztartási vegyszerek használatát a lehető legminimálisabbra kell csökkenteni, és ajánlott olyan termékeket használni, amelyeket hipoallergénnek minősítettek.

 

A ruházat anyagai, mint például a szintetikus anyagok, szintén negatív úton befolyásolhatják az ekcéma tüneteit. A szintetikus anyagok irritálhatják a bőrt, és megnehezíthetik a bőr állapotának javulását. Ajánlott olyan ruházatot viselni, amelyek természetes anyagokból készülnek, és amelyek légáteresztőek.

Az ekcéma gyakori okai.