Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ekcéma: Diagnózis és kezelési lehetőségek

2023. 04. 12. 09:23:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

Az ekcéma, más néven atópiás dermatitisz, gyulladásos bőrbetegség, amely krónikus, viszkető és időnként fájdalmas kiütésekkel jár.

 

Az ekcéma általában az immunrendszer túlzott reakciójából származik, amely a bőrbarrier károsodása miatt a külső irritáló anyagokkal és allergénekkel szemben érzékenyebbé teszi a bőrt. Az ekcéma általában a bőrön, a lábakon, az arcon, a nyakon és az alkaron jelentkezik, de bármelyik testrész érintett lehet.

 

A diagnózis általában a bőrkiütések megfigyelésével és a betegség tüneteinek alapos kikérdezésével történik. Az ekcéma diagnózisát általában egy bőrgyógyász végzi, aki általában megvizsgálja a bőrt és lehet, hogy vérvizsgálatot vagy bőrteszteket kér a potenciális allergének azonosítására.

 

Az ekcéma kezelése lehetővé teszi a tünetek enyhítését, de nincs teljes gyógyulás a betegségből. A kezelés általában magában foglalja az irritáló anyagok és allergének elkerülését, a bőr hidratálását és a tünetek enyhítését célzó helyi kezeléseket.
 

Az irritáló anyagok elkerülése: A bőr érzékenységének csökkentése érdekében fontos, hogy elkerüljük az irritáló anyagokat és allergéneket, például a szintetikus ruhákat, a kemény mosószereket, a házi poratka elleni spray-ket, az illatanyagokat és a poratkákat. Ajánlott, hogy a beteg bőre a lehető legkevesebb kémiai anyaggal találkozzon.
 

Helyi kezelések: Az ekcéma kezelésére használt helyi készítmények közé tartoznak a kortikoszteroidok, az immunszuppresszánsok és az antimikrobiális szerek.

 

Kortikoszteroidok: Az ekcéma enyhítésére használt gyulladáscsökkentő krémek vagy kenőcsök, amelyek csökkentik a viszketést, a gyulladást és a bőrpírt.

 

Immunoszuppresszánsok: Az immunrendszer működésének gátlása a betegség enyhítéséhez. Az immunszuppresszánsok leggyakrabban használt típusa a takrolimusz és a pimekrolimusz.

 

Antimikrobiális szerek: Ha az ekcéma fertőzött, akkor az orvos antibiotikumot vagy más antimikrobiális szereket is felírhat a bőrre, hogy elkerülje a fertőzés súlyosbodását.

 

Az ekcéma kezelésének fontos része a bőr hidratálása, amely segít fenntartani a bőrbarrier egészségét és megakadályozni az irritációkat és a viszketést. A gyógynövényes krémeket rendszeresen kell használni, és a lehető legkevesebb illatanyagot és szintetikus anyagot kell tartalmazniuk. A Dermasoft Extra egy ilyen hatásos ekcéma krém, amely segíthet a kellemetlen tünetek enyhítésében.

 

Az ekcéma tüneteinek enyhítése érdekében az orvosok általában javasolják, hogy a betegek kerüljék a hosszú, meleg fürdőket, mert ezek kiszárítják a bőrt. A rövidebb, langyos fürdők vagy zuhanyok ajánlottak, és utána a bőrt alaposan meg kell szárítani, majd hidratáló krémmel kell kezelni.
 

A fototerápia (fényterápia) is hatékony lehet az ekcéma kezelésében, amely során a bőrt UV-fénynek teszik ki. Ez segít csökkenteni a gyulladást és a viszketést, de a hosszú távú hatásokat még nem ismerik teljesen.

 

Az ekcéma kezelése házilag általában hidratálásból, életmódbeli változtatásokból, illetve az irritáló anyagok elkerüléséből áll.

 

Az ekcéma kezelése hosszú távú folyamat lehet, és az egyik legfontosabb dolog, amit a betegek tehetnek, hogy elkerüljék az irritáló anyagokat és allergéneket, valamint folyamatosan hidratálják a bőrüket. A korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés azonban nagyon fontos a tünetek enyhítése és az ekcéma hatékony kezelése érdekében.

Az ekcéma kezelési lehetőségei.