Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Pikkelysömör és a fototerápia: Milyen hatékony a fényterápia a tünetek enyhítésére?

2023. 12. 15. 11:47:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

A pikkelysömör egy autoimmun betegség, amely a bőrt, a körmöket és az ízületeket érinti. Ez a betegség bőrpírt, viszketést, fájdalmat és a bőr elváltozásait okozza, amelyek között a pikkelyes, ezüstös plakkok a legjellemzőbbek.

 

A betegség gyógyítása jelenleg nem lehetséges, de számos terápiás lehetőség áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére.
 

Az egyik ilyen terápiás lehetőség a fototerápia, amely a betegség kezelésére szolgáló fényterápiás eljárás. A fototerápia során a beteg bőrét ultraibolya fénynek teszik ki, amely az immunrendszeri reakciók csökkentésével és az egészséges bőrsejtek növekedésének elősegítésével enyhíti a pikkelysömör tüneteit.
 

Az ultraibolya fény spektruma három típusra osztható: az UV-A, az UV-B és az UV-C sugárzás. A fototerápia során az UV-B sugárzást alkalmazzák a leggyakrabban, mivel ez a típusú sugárzás hatékonyan elpusztítja azokat a sejteket, amelyek a pikkelysömör kialakulásáért felelősek.
 

A fototerápia hatékonysága a pikkelysömör kezelésében számos tényezőtől függ, beleértve a betegség súlyosságát, a kezelés időtartamát és a beteg egyéni válaszát a kezelésre. Az általános tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a fototerápia hatékonyan csökkenti a pikkelysömör tüneteit, és akár hosszú távú tünetmentességet is eredményezhet.
 

A fototerápia előnye, hogy kevés mellékhatással jár, és számos betegség esetében hatékonyabb lehet, mint más terápiás lehetőségek. Azonban vannak olyan kockázatok is, amelyeket figyelembe kell venni a kezelés során, beleértve a bőr égését, a bőrrák kialakulásának kockázatát és a szem sérüléseit.
 

Összességében elmondható, hogy a fototerápia hatékony lehet a pikkelysömör tüneteinek enyhítésére, és érdemes megfontolni, ha más terápiás lehetőségek nem bizonyulnak hatásosnak. Fontos azonban, hogy a betegek egy kvalifikált orvos felügyelete mellett vegyék igénybe a fototerápiát, és rendszeresen ellenőrizzék a bőrüket, hogy kockázataikat minimalizálják.

Egy boldog nő akinek sikerült a pikkelysömört visszaszorítani.