Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Pikkelysömör: Tünetek és jelek

2023. 12. 15. 11:51:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

A pikkelysömör (psoriasis) egy krónikus, autoimmun betegség, amely gyakran a bőrön jelentkezik, de az ízületeket és a körmöket is érintheti. A betegségnek különböző típusai vannak, amelyek különböző tüneteket okozhatnak.
 

A leggyakoribb pikkelysömör tünetek közé tartozik a bőrön megjelenő vörös, viszkető és pikkelyes foltok. Ezek a foltok általában a könyökön, a térden, a hajas fejbőrön, a kézfejeken és a talpakon jelennek meg, de bármelyik bőrfelületen előfordulhatnak. Az érintett bőrterület gyakran durva és gyulladt lehet, és az érintett területen lévő bőr könnyen berepedezhet és vérezhet.
 

A pikkelysömör tünetei változóak lehetnek, és az egyik napról a másikra is változhatnak. A tünetek súlyossága és kiterjedése eltérő lehet az egyes betegek között, és a betegség súlyossága idővel változhat.
 

A pikkelysömör másik gyakori tünete a körmök elváltozása, ami különösen akkor fordul elő, ha a betegség az ujjakat érinti. A betegség miatt a körmök vastagabbá, pikkelyessé és törékennyé válhatnak, és a körmök alatti bőr is megvastagodhat és kiszáradhat.
 

Egyes betegeknél az ízületek is érintettek lehetnek, ami a psoriasis arthritis nevű állapotban nyilvánul meg. Az ízületi psoriasis tünetei általában az ízületek duzzanata, fájdalma és merevsége, valamint az ízületi mozgékonyság korlátozottsága.
 

A pikkelysömör egyéb tünetei közé tartozik a fejbőr viszketése és korpásodása, a szájnyálkahártya viszketése és gyulladása, valamint a szem alatti bőrpirosodás és duzzanat.

 

A pikkelysömör tünetei gyakran befolyásolják az érintett betegek életminőségét, mivel a tünetek gyakran kellemetlenek és szégyenérzetet okozhatnak. Emiatt fontos, hogy az érintettek megfelelő kezelést kapjanak, amely enyhíti a tüneteket és javítja az életminőséget.
 

A kezelésben sokat segíthetnek a gyógynövényes balzsamok is amelyek képesek enyhíteni és kordában tartani a betegséget.

 

Egy nő akinek viszket a karja a pikkelysömörtől.