Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

A visszérbetegség kialakulásának leggyakoribb okai

Veress Máté - HillVital
2023. 02. 01. 09:51:00
 
Cikkek a témában
 

Többféle oka lehet annak ha a visszér létrejön. A visszér kialakulásának okai között a következők szerepelnek:


A visszérbetegség kialakulásának leggyakoribb okai

 

Öröklődés:
 

A visszérbetegség öröklődése genetikai alapokon nyugszik. Az öröklődést a vénás rendszerrel kapcsolatos génhibák okozzák, amelyek meghatározzák a vénák falának rugalmasságát és ellenálló képességét. Ha valakinek a családjában már előfordult visszérbetegség, akkor ő maga is hajlamosabb lehet rá.
 

A visszérbetegség öröklődését bizonyító tanulmányok azt mutatják, hogy a betegség kialakulásának esélye fokozódik, ha több családtag is érintett. Az öröklődés fokozódik, ha a betegség korai életkorban jelentkezik, vagy ha a családban több beteg fordul elő.
 

Terhesség:
 

A terhesség alatt a méh növekedése nyomást gyakorol a vénákra, ami megnehezíti a vér áramlását a lábak felé. Ez az alacsonyabb vénás nyomás miatt kialakuló visszérbetegség egyik fő oka.
 

A terhesség alatt a hormonális változások hozzájárulhatnak a vénák falainak engedékenységének növekedéséhez, ami a visszérbetegség kialakulásához vezethet.
 

A terhesség alatt a méh növekedése a vénák szélesedéséhez is vezethet, ami tovább növeli a visszérbetegség kialakulásának esélyét.
 

A terhesség alatti súlygyarapodás is hozzájárulhat a visszérbetegség kialakulásához, mivel a plusz súly nyomást gyakorol a vénákra.


Visszérbetegség terhesség esetén.


Álló vagy ülő munka:

 

Az álló vagy ülő munka hosszú időn keresztüli végzése növelheti a vénákban történő vér stagnálásának esélyét, ami a visszerek kialakulásához vezethet.
 

Elhízás:
 

Az elhízás a testre nehezedő extra nyomás miatt növelheti a visszér kialakulásának esélyét. Az elhízás növelheti a vénákban lévő koleszterinszintet, ami vérrögök kialakulásához vezethet, ami a vénák elzáródásához és a visszérbetegség létrejöttéhez vezethet.
 

Visszérbetegség túlsúly esetén.


Kor:

 

Az idő múlásával a vénák falai gyengülnek, és ez is visszereket okozhat.
 

Mozgáshiány:


Az alacsony aktivitási szint a vénákban történő vér stagnálásához vezethet, és így szintén kialakul a visszér.
 


 

Magas vérnyomás:
 

A magas vérnyomás veszélyes lehet a vénákra, mivel fokozza a vérnyomást a vénákban, ez pedig szintén a visszerek kialakulásához vezethet.

 

Visszérbetegség magas vérnyomás esetén.


Dohányzás:

 

A dohányzás a vérkeringést befolyásolhatja, és így visszér keletkezik.
 

Ezen okok kombinációja vagy egyikük külön-külön is a visszerek kialakulásához vezethet. Az érintett személy életmódjának megváltoztatása, például a rendszeres mozgás, a megfelelő táplálkozás, a súlycsökkentés és a vénás problémák időben történő kezelése nagyon jó a megelőzéséhez és a kezeléshez is.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés