A Shiitake gomba a csiperke után a második leggyakrabban használt gombaféle a világon, azonban a népszerűsége nem csupán az ízében rejlik, hanem a benne rejlő gyógyhatásokban is.
A Shiitake gomba Kínában, Japánban és még más ázsiai országokban őshonos.
Ázsiában már évszázadok óta számít valódi csodaszernek, mivel gombaölő, rákellenes és vírusellenes hatásai is vannak. A nagyszerű erejét a lentinan nevű hatóanyagnak köszönheti. Ez a hatóanyag segít megerősíteni az immunrendszert és fertőzések ellen is véd.
A Shiitake nagyszerű forrása a különböző vitaminoknak mint az A-, B-,B12-, C- és D-vitamin.
Ásványi anyagok is találhatóak benne mint a vas, kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a réz, a cink, a szelén és a niacin. Nagyszerű része lehet az egészséges táplálkozásnak, mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma, nem található benne zsír és a tápanyagokban is gazdag. Nagyon magas a rosttartalma és fehérje is található benne bőven. Immunerősítő hatással is rendelkezik, amelyet úgy fejt ki, hogy képes aktiválni a fehérvérsejteket, amelyek aztán felismerik és elpusztítják a szervezetre fenyegetést jelentő kórokozókat, baktériumokat. Ennek köszönhetően az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítők egyike. Gyakori fogyasztásával még a fogszuvasodás és a dentális plakkok kialakulása is megakadályozható.
Nagyszerű antioxidáns a shiitake.
A legismertebb hatásai közé lehet sorolni, hogy képes csökkenteni a koleszterinszintet és véd a daganatos betegségek ellen. Erősíti a szívet valamint az érrendszert is. Nemcsak a fogyásban segíthet, hanem a káros anyagokat is eltávolítja a szervezetből. Mivel lúgosít és tisztít is, ezért nagyszerű méregtelenítő.
Az állati eredetű zsírok fogyasztása során keletkezett lerakódásokat képes feloldani. A friss vagy a szárított shiitake gomba mellett lehet kapni por formájában is ami éppúgy hatásos lehet.