Menü

Újdonságnak számító bioinformatikai programon dolgoznak Pécsen

Veress Máté - HillVital
2022. 01. 06. 10:29:00

2020-ban kezdődött el és 2021 decemberében zárult le az „Egészségügyi Adatelemző, Adathasznosítási, valamint Okoseszköz- és Technológia Fejlesztő Központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen" című projekt.


A Pécsi Tudományegyetem, a 4iG NyRt., valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. egy világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomagon, és robot eszközökkel támogatott ápolási lehetőségen dolgozik.

 

A klinikai vizsgálatok során nagy mennyiségű adat keletkezik, amelyeknek a kezelése, strukturálása eléggé körülményes. Az okos technológiák egyre nagyobb teret nyernek, az egészségügyben megoldást nyújthat erre a problémára, mivel korszerű eszközökkel hatékonyan lehet adatokat gyűjteni az egyének egészségi állapotáról, melyeket fejlett analitikai megoldásokkal feldolgozva célzott visszacsatolást lehet adni a betegekről, az egészségügyben dolgozók számára.
 

Ez akár később az orvosi gyakorlat átalakulásához is vezethet, és támogathatja az előtérbe került személyre szabott orvoslást is.
 

Prof. Dr. Wittmann István, a projekt szakmai vezetője, a Pécsi Tudományegyetem Kompetencia Központ igazgatója még hozzátette: a projekt további célja, hogy olyan adatalapú egészségügyi szolgáltatások kialakítását valósítson meg, amelyekkel az egészségügyi ellátás sokkal hatékonyabban szervezhető lesz.

Újdonságnak számító bioinformatikai programon dolgoznak Pécsen.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!