Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A Black-Friday történelmi áttekintése

Valaki meghallja, hogy jön a Black Friday, és már intézi is a szabadságolást. Később emberek sátoroznak a boltok elé, hogy elsők lehessenek. Mire ez a nagy felhajtás? Honnan ered az elnevezés? Hogyan jutottunk el odáig, hogy emberek képesek közelharcot vívni egy lapos tévéért, mintha csak az életük múlna rajta?…
 

 

Nos, nem volt ez mindig így. A fekete péntek elnevezés a kezdetek kezdetén egyáltalán nem pozitív értelemben volt használatos. Az elnevezés gyökerei a New York-i tőzsde 1869-es összeomlására vezethető vissza, amikor is emberek fekete tömegeivel volt tele az utca, nyilván nem az őrült leárazások miatt. Ráadásul akkor még a színes fotózás még a tervezőasztalon volt, szóval bárki, aki nem világos ruhában volt, a fotón feketének tűnt. Több forrás szerint a tőzsde összeomlásakor felgyülemlő tömeg valójában egy keddi napon lepte el az utcákat, s a fekete tömeg látványa innen ered. 
 

hillvital-black friday története

A feketeség pénteki összeköttetése az 1960-as évek Philadelphiájából ered. A Black Friday elnevezést a lakosok használták elsőnek a Hálaadást követő péntek elnevezésére, ugyanis a hagyomány szerint, akkor került megrendezésre a máig nemzeti eseménynek számító Army-Navy focimérkőzés. A helyi lakosok rettegtek ettől az eseménytől, mert ilyenkor turisták és az Államok különböző részeiről érkező állampolgárok légiói árasztották el a várost, óriási pusztulást hagyva maguk mögött. A rendőrség köreiben is általánossá vált a használata, mivel az óriási dugók, betörések, tolvajlás miatt dupla műszakokat kellett vállalniuk.

 

Ez így ment évről évre, míg 1966-ban egy önkormányzati közönségkapcsolati alkalmazott, Abe S. Rosen akcióba lépett azzal az elképzeléssel, hogy előnyt kovácsoljanak az óriási pusztításból, ezért összefogott a helyi kereskedőkkel, hogy csábító kedvezményekkel „kössék le” a felgyülemlett tömeget. A következő sajtóközleményekben már nem a szükségállapot-szerű helyzetekről, forgalmi dugókról és zavargásokról szólt, hanem a karácsonyi vásár kezdetéről. Nagyon eredményes volt a törekvés, ugyanis ez továbbra is hatalmas autós és gyalogos forgalmat jelentett, de a boltok is zsúfolásig megteltek, látástól vakulásig kígyózó sorok óriási bevételt hoztak a helyi kiskereskedőknek. Többek között innen ered a fekete jelző egyik legismertebb magyarázata, miszerint a nyereséget fekete színű tintával jelölték a könyvelésben.

Innentől kezdve a Black Friday már nem egy rendőrségi szakszó volt, hanem sokkal inkább a karácsonnyal kapcsolatos fogalom. 1975-től már nemcsak Philadelphiában, hanem USA- szerte egyre elterjedtebbé vált a használata. Az évek múlásával Európában is egyre ismertebb „ünnep” volt. 2009-re már világszinten megrendezett esemény volt. Magyarországon 2013-ban tartották először.

Nos, röviden ennyit az eleinte negatív értelmű fekete péntek fogalmának pozitív átalakulásáról. Sajnos az őrült kedvezmények sokszor őrülten viselkedő embereket szülnek. 2008-ban konkrétan egy wallmarti dolgozót tapostak halálra, továbbá elég gyakoriak a súlyos sérülések, balesetek. Pontosan ezért egyre elterjedtebb az online Black Friday-ek tartása, hiszen az otthon kényelmében nem kell a „feketesereg” haragjától tartani. Csupán élelmesnek, gyorsnak és kitartónak kell lenni… De lemaradni semmiképp sem érdemes…

NE FELEDD: 2021.11.12.hillvital.hu BLACK FRIDAY

Ha nem szeretnél lemaradni a hatalmas kedvezményekről, kérhetsz tőlünk egy emlékeztető emailt. Ide kattintva iratkozz fel (most egy kis ajándékkal is meglepünk)

Tartalomhoz tartozó címkék: black friday története hír