Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A bulgur, egy kiváló köret

2020. 04. 29. 09:58:00 Sági Zsolt - HillVital

A bulgur egy teljes kiőrlésű gabonaféleség, nagyon egészséges.
 

A bulgur a közel-keleti és a török konyha szerves része.
 


A keményítő ami a hőkezelés során kiválik és letapad, azt a szárítás után lekoptatják róla éppen ezért ez nem ragad össze mint a rizs. A hagyományos bulgur mellet létezik még barna bulgur is. Ez egy másfajta, teljesen sötét búzából készül és enyhén diós íze van. Diétához is nagyszerű a bulgur az alacsony glikémiás index miatt. Feleannyi idő alatt is megpuhul mint a rizs.

 

A bulgur önmagában egy semleges ízű étel, de ez előny is mivel akárhogy lehet fűszerezni. 

A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Glikémiás indexe mindössze 48, ami alacsonynak mondható, tehát a vércukorszintet nem emeli meg drasztikusan. A gabonák közül a bulgur glikémiás indexe a legalacsonyabb. Ezen kívül gazdag B- és E-vitaminban, vasban, magnéziumban, foszforban és cinkben. A bulgur hatása közül kiemelhető, hogy képes serkenteni a vérkeringést, valamint hozzájárul a vérszegénység megelőzéséhez is. Magas cinktartalmának köszönhetően immunerősítő hatással is rendelkezik.

Rostokban is bővelkedik, ezért is egészséges. 

Más országokban a bulgurt a rizshez hasonlóan köretként szokták adni a húsokhoz illetve halakhoz, de akár önmagában is lehet tálalni paradicsomosan. A tarhonyát is nagyszerűen lehet vele helyettesíteni, össze lehet keverni zöldségekkel is vagy még akár levesbetétnek is kiváló. Édesen is elkészíthető. Egy kis tejjel és vaníliával, citromhéjjal és egy kis cukorral felfőzve nagyszerűen elkészíthető. Hasonló lesz mint egy tejberizs és akár gyümölccsel vagy kompóttal is tálalható. Egy érdekesség, hogy a bulgur török változata a kiszir. Ez önmagában is nagyon laktató valamint ez is illik sokféle húshoz, zöldséghez, sajthoz és salátákhoz.

Egy nagyon jó tipp, hogy sokkal finomabb legyen a salátád, ha egy kevés olívaolajon apróra vágott hagymát, fokhagymát és egy kis csilipaprikát megdinsztelsz, aztán rászórod a nyers bulgurt és egy kis pirítás után felengeded kétszeres mennyiségű zöldségleves alaplével.
 

Felhasználása széleskörű.

 

Szinte nem is kell főzni, csak leforrázni, és fedő alatt megvárni, míg a vizet magába szívja. A bulgur kiváló alapanyag köretekhez, leggyakrabban hagyományosan a rizshez vagy a tarhonyához hasonlóan készítik.

 

Bulgurból készül a nálunk leginkább csak török rizs néven emlegetett étel, valamint a tabulé saláta. Ez utóbbi egy nagyon egészséges étel. Legközelebb eláruljuk mindkét étel receptjét.
 

Most megtudhatsz mindent a bulgurról!