A citromfűből önmagában és mentával keverve is készíthetünk szörpöt, mindkettő nagyon ízletes.
A citromfű remek nyugtató, egy nehéz nap után igazán hatásos lehet egy pohár citromfüves szörp. Használhatjuk idegesség, álmatlanság esetén is, de gyomorpanaszokra, menstruációs görcsökre, szívpanasz esetén vagy megfázáskor is remek gyógyír.
Citromfűszörp
Hozzávalók:
- ½ kg nyírfacukor
- 1 liter víz
- 1 csokor citromfű
- fél dl citromlé
Elkészítés:
A citromfüvet beletesszük egy nagy lábosba, és kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap felforraljuk, és kb. 15 percig főzzük. Ezután leszűrjük, a főzőlevét pedig visszatesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, majd felforraljuk, és lassú tűzön hagyjuk kicsit besűrűsödni. Ha elkészült, üvegbe öntjük, majd fejtetőre fordítjuk 5 percre, és megvárjuk, míg kihűl. Vízzel hígítva fogyasztjuk.