Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Készíts csalánkrémet visszérre!

2019. 12. 02. 13:38:00 Veress Máté - HillVital

Ennek az egyszerű receptnek a segítségével te is készíthetsz csalánkrémet.
 

A csalán akár friss is lehet de ajánlott kesztyűben megfogni mivel csíp. Ha teheted akkor használj magas falú edényt a lényeg hogy az olaj ellepje a csalánt.
 

Hozzávalók:

- 3 maréknyi csalán

- 100 ml olíva olaj

- 20 g méhviasz
 

A csalán krém házilag történő készítése: Vágd apróra a csalánt és ezt tedd bele egy magas falú edénybe amibe forró víz van. Ajánlott friss hajtásokat használni a régieket ne szedd le. Ajánlott érintetlen, az utaktól távoli helyről gyűjteni. Az olajat öntsd a csalánra és folyamatos kis lángon melegítsd fel minimum 1 óráig. Ha nagyon túlmelegszik akkor vedd le a lángról majd ha valamennyire kihűlt tedd vissza. Ha ezzel készen vagy és sötétzöld színű olajat kaptál akkor vékony gézen vagy szűrő papíron szűrd át és a méhviasszal melegítsd tovább míg a viasz fel nem olvad. Ha ez kész vedd le a tűzről és habverővel keverd addig amíg kézmeleg nem lesz. Felgyorsíthatod a folyamatot ha az egészet hideg vizes tálba teszed állítva. Ha a krém túl híg akkor melegítsd újra és tegyél bele még több méhviaszt. Nem muszáj hűtőben tartani de ajánlott mivel a hideg jobban esik az érzékeny bőrnek.
 

Ha nem akarsz bajlódni a saját krém elkészítésével, akkor ebben az esetben ajánljuk a Varikoflex Extra balzsamot ami 20 speciális gyógynövényt tartalmaz és kifejezetten a visszeres problémákra lett kifejlesztve.

 

A csalánolaj készítése viszonylag egyszerű és otthon is könnyen elvégezhető folyamat

 

Hozzávalók:

  • Friss vagy szárított csalánlevelek (tisztított és szárított)
  • Hidegen sajtolt növényi olaj (pl. napraforgóolaj, olívaolaj)
  • Üveg vagy műanyag tartály, amely lezárható

 

Eszközök:

  • Vágódeszka és kéziszerszámok a csalánlevelek aprításához
  • Üvegedény vagy tál a csalán és olaj keveréséhez
  • Sötét üveg vagy tégely az elkészült olaj tárolásához
  • Szűrő (például géz vagy kávéfilter)

 

Az elkészítés lépései:

 

Csalán előkészítése: Mosd meg alaposan a csalánleveleket, majd hagyd őket megszáradni. Ha szárított csalánt használsz, akkor nincs szükség erre a lépésre.

 

Aprítás: Vágd fel a csalánleveleket apróbb darabokra, hogy könnyen ellepje az olaj. Használj vágódeszkát és éles kést vagy más megfelelő eszközt.

 

Olaj és csalán keverése: Helyezd a csalánt egy üvegedénybe vagy tálba, majd öntsd rá a hidegen sajtolt növényi olajat úgy, hogy ellepje a csalánt. Az olaj mennyisége a használt csalán mennyiségétől függ, de általában kb. 1 rész csalánra 2-3 rész olajat használnak.

 

Áztatás: Zárd le az üvegedényt vagy tálat, majd helyezd azt egy sötét, hűvös helyre (például egy kamrapolcra vagy szekrénybe). Hagyd állni legalább 2-3 hetet, de akár 4-6 hétig is, hogy az olaj felvegye a csalán hatóanyagait.

 

Szűrés: Miután az olaj állt, szűrd le a csalánt az olajból. Használj szűrőt, hogy a csalánmaradványok ne kerüljenek az olajba. Szűrd át egy másik üvegedénybe vagy tálba.

 

Tárolás: Az elkészült csalánolajat sötét üvegbe vagy tégelybe öntsd, majd jól zárd le. Tárold hűvös és sötét helyen, hogy a fény és hő ne rontsa el az olaj minőségét.Visszérmentes láb egy házi krém segítségével.