Itt a legjobb csipetke recept amit valaha ettél! A csipetke a legkedveltebb levesbetét. Az a jó benne, hogy mindenki a saját ízlése szerint formázhatja ezt a tésztát. Tojással és anélkül is elkészítheted a csipetkét. Itt van kétféle csipetke recept is, attól függ hogyan szeretnéd tojással van anélkül.
A csipetke tészta szinte minden méretben elkészíthető. Általában a házi csipetke szokott a legjobb lenni, ezért is érdemes otthon elkészíteni. A csipetke készítése nem is annyira nehéz mint gondolnád, ráadásul többféle módszer is létezik. Persze mindegyiknek egy nagyszerű csipetke lesz a végeredménye. A csipetke készítése levesbe a régi időkben teljesen megszokott volt. Szinte minden családban létezett valamilyen praktika vagy recept. Mára ez szinte feledésbe merült, melynek egyik fő oka a felgyorsult életmód. Ennek ellenére házilagos elkészítése nem merült teljes feledésbe.
A csipetke a babgulyásba szokott a legnépszerűbb lenni. A reszelt csipetke levesbe, azon belül is nagyszerű lehet még krumplilevesebe, de van aki a borsólevesbe is beleteszi.
A csipetkét nem szaggatni kell hanem csípni valamint egy kicsit keményebb is. Ha a nagyobb fajtát kedveled, akkor mindenképpen több tojás és liszt kell bele.
Nézzük is, hogy mikre van szükséged a tojásos verzióhoz.
- 1 db nagy tojás
- 15 dkg liszt
- só
A csipetke elkészítése elég hamar elkészíthető mindössze néhány percet vesz igénybe. Nem szabad félvállról venni attól függetlenül. A tojás csak bele kell ütni egy tálba, ezután keverd hozzá a lisztet és persze az ízlésednek megfelelő mennyiségű sót. Ha összeállt a galuskánál keményebb állagúvá, akkor ki kell nyújtanod és kézzel csipkedd ki a kis darabokat amit aztán dobj a bugyogó vízbe. Amikor feljön a víz tetejére kész is vagy.
A csipetke tojás nélkül is elkészíthető ha esetleg úgy akarod, nézzük is mi kell hozzá és hogyan kell elkészíteni ezt a nagyszerű levesbetétet tojás nélkül:
- 1,5 dl víz
- 15 dkg durumliszt
- só
Így készíthető el a tojásmentes csipetke:
Ez a gyors csipetke recept egy nagyon hamar elkészíthető verzió. Ennél kicsit megváltozik az elkészítés menete, de a tojás nélküli csipetke is finom. Tedd a lisztet egy tálba, majd adagold hozzá a vizet lassan, hogy összeálljon és eközben add hozzá a sót. Ugyanúgy kell kiszaggatni és kifőzni mint a tojásos verziót. Nem fog szétesni a vízben. Ez a recept a bizonyíték arra, hogy levesbetét tojás nélkül is készíthető.
A száraz csipetke főzése
Egy lábasban forralj vizet, majd sózd meg. Amikor a víz forr, add hozzá a csipetkéket. A csipetkék akkor készen vannak, amikor feljönnek a víz felszínére. Szűrd le a csipetkéket, majd öblítsd le őket hideg vízzel, hogy megálljon a főzési folyamat.
Csipetke teljes kiőrlésű lisztből is készíthető!
Nézzük is a hozzávalókat:
- 1db tyúktojás
- 90g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csipet só
Ez úgy két személyre elegendő mennyiség.
Az elkészítés nagyon egyszerű. Csak gyúrd össze a lisztet, tojást és sót. Csipegesd ki és főzd bele a levesbe.
Gluténmentes tojásmentes csipetke is könnyedén készíthető.
Nézzük is a hozzávalókat:
Tésztához:
-60 g+ 1 ek gluténmentes zabpehelyliszt
-2-3 csipet só
-60 ml víz
Kifőzéshez:
-2 l víz
-1 ek só
Készítsd elő a hozzávalókat. Tálba mérd ki a 60 g lisztet, keverd hozzá a sót. Öntsd rá a vizet és kezdd el összekeverni. Ha már kezd összeállni, akkor kézzel 1-2 perc alatt gyúrd össze. Kemény, nem ragacsos, formázható sima tésztának kell lenni! Formázd gombóccá. Lapítsd el a gombócot, majd 10 percig letakarva pihentesd. Egy tányérra szórd rá az evőkanálnyi lisztet és csípkedd rá a tésztát. Közben gyakran forgasd át a lisztben a csipetkéket, hogy ne ragadjon össze! Jót tesz az állagának, ha van időd egy órát pihentetni a csipetkéket. Végül forrásban lévő sós vízben addig főzd, míg a csipetkék feljönnek a víz tetejére, ez néhány perc csupán. Szűrd le, öblítsd le és már kész is!
Használható-e a gulyáslevesbe csipetke?
Igen, a csipetke kiválóan használható a gulyáslevesben.